Uppsala kommuns hbtq-arbete måste fortsätta

MP kommer alltid att kämpa för allas lika rättigheter, såväl i Uppsala som i resten av landet, skriver Linda Eskilsson med flera.

Under Uppsala Pride är det viktigt att komma ihåg att mycket arbeta för allas lika rättigheter och värde återstår.

Under Uppsala Pride är det viktigt att komma ihåg att mycket arbeta för allas lika rättigheter och värde återstår.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Debatt2023-09-16 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regnbågsflaggan är vår tids viktigaste frihetssymbol. Den representerar en mångårig kamp för rätten till sin egen identitet, att få leva fritt precis som man är och rätten att få älska. Sverige har gjort många stora framsteg på hbtqi-området de senaste trettio åren, även om vi är långt ifrån framme än. Unga hbtqi-personer lider oftare av psykisk ohälsa än andra och saknar ofta mötesplatser, särskilt utanför stan. I synnerhet transpersoner möter ofta oförståelse och hat, och vi ser just nu en sorts backlash riktad specifikt mot den gruppen, där rimliga frågeställningar om vad som är effektiv vård varvas friskt med rena vanföreställningar om att transpersoner är en judisk konspiration. 

Vi kommer inte att backa undan. Vi kämpar fortfarande för transpersoners rätt till vård, en ny och modern könstillhörighetslagstiftning och för att införa ett tredje juridiskt kön. Vi är stolta över att Miljöpartiet pekades ut som partiet med bäst politik på området av RFSL förra året. På det lokala planet vill vi att fler av kommunens verksamheter hbtq-certifieras för att säkerställa att all vår personal får rätt förutsättningar för att möta alla Uppsalabor på ett bra sätt. Vi vill också säkra ett stöd för föreningar i Uppsala att arbeta med inkludering och jämställdhet i sin verksamhet.

Motståndarna till Pride och hbtq-personers rättigheter är inte ett muntert gäng. I Putins propaganda återkommer ofta referenser till ett degenererat Väst, exemplifierat med just regnbågsflaggor och Pride-parader – som han själv naturligtvis förbjudit hemma i Ryssland. De radikala jihadisterna i Al Qaida och Daesh (IS) avrättar misstänkta homosexuella, utan rättegång eller med hänvisning till gudomlig bestraffning. Här hemma i Sverige har framför allt Sverigedemokraterna i många år gett uttryck för åsikter som att homosexualitet är jämförbart med tidelag och att Pride legitimerar pedofili. Det är uttalanden som går precis i linje med jihadisternas och Putins anti-västliga retorik.

Inte heller Uppsala är förskonat från homohatet. Bara under det senaste halvåret har Kristdemokraterna i kommunfullmäktige vid två skilda tillfällen uttryckt sig i termer av att skolans arbete med normkritik är ”hjärntvätt” och ifrågasatt att kommunen arbetar med hbtq-certifiering av verksamheter för att säkerställa ett gott bemötande av alla Uppsalabor.

Men att friheten har motståndare är knappast nyheter. I alla tider har det funnits dem som kämpat emot mänsklighetens landvinningar, oavsett om det handlat om kvinnlig frigörelse och feministiska framsteg, rösträttens införande och demokratins genombrott eller förbudet mot barnaga och erkännandet av barns rättigheter. Ingen av dessa strider har vunnits av sig själv. Vi behöver vara många, och vi behöver en bred uppslutning både i försvaret av den frihet vi vunnit och i kampen för den frihet som återstår att vinna.

Pride är frihet. Vi kommer alltid fortsätta kämpa för din och allas rätt att leva, älska och dansa, precis som du är. Uppsala är öppet. Så oavsett vem du är och vem du älskar: välkommen hit och välkommen hem. Happy Pride, Uppsala!