Hantverksbryggerier går på knäna – i onödan

Halverad skatt på hantverksöl skulle göra stor skillnad, skriver Ayla Yavuzalp och Håkan Lindberg.

Håkan Lindberg (till höger) från Leufstabruk Bryggeri skriver tillsammans med Ayla Yavuzalp om läget för Upplands hantverksbryggeri. (Till vänster i bild syns Jimmy Frieberg, Leufstabruk Bryggeri).

Håkan Lindberg (till höger) från Leufstabruk Bryggeri skriver tillsammans med Ayla Yavuzalp om läget för Upplands hantverksbryggeri. (Till vänster i bild syns Jimmy Frieberg, Leufstabruk Bryggeri).

Foto: Kjell Sjöberg

Debatt2024-05-05 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppland har precis som resten av landet berikats med många hantverksbryggerier det senaste årtiondet. Nu hotas branschen av skenande kostnader. Det finns dock en lösning: EU tillåter sänkt skatt för små öltillverkare. Genom sänkt skatt skulle hantverksbryggerierna ges en chans att hävda sig mot marknadens gigantiska, multinationella bryggerikoncerner. Alla EU:s länder, utom Sverige och Spanien använder denna möjlighet att stötta småföretagare. Det räcker att ta färjan till Åland för att studera reformen. 

I dag finns många mindre bryggerier i Uppland som brygger öl för försäljning på Systembolaget eller på restauranger. Även om dessa svarar för en liten del av volymen såld öl så svarar de för en betydande del av bredden i ölsortimentet. Hantverksbryggerierna är ofta lokaliserade i småorter eller på landsbygden och verksamheten är ofta en del av den lokala turistnäringen med besöks- eller pub-verksamhet vid bryggeriet.

Nu är mångfalden hotad. Prishöjningar drabbar hela ekonomin, men bryggerinäringen är särskilt hårt utsatt. Kostnadsökningarna slår mot alla insatsvaror, elektricitet, transporter, råvaror. Dessutom har alkoholskatten höjts två år i rad. Här i Uppland har vi redan förlorat flera bryggerier dom senaste åren, Jackdaw Brewery avvecklades under förra året och nu har även Tempel brygghus aviserat att de lägger ner verksamheten just på grund av att lönsamheten saknas. Så sent som vid årsskiftet har även Jädraås Bryggeri i Gävle ansökt om konkurs, hur många fler ska behöva lägga ner innan politikerna gör något åt detta?

Systembolagets försäljningssiffror visar att försäljningen av hantverksöl minskade med sju procent under 2023 och med tio procent året innan. Detta samtidigt som de stora industribryggerierna ökat sin försäljning av den allra billigaste ölen. 

EU har insett att de små bryggeriernas tillvaro skiljer sig dramatiskt från jättarnas. Därför tillåter EU:s alkoholskattedirektiv lägre alkoholskatt för små producenter. Nedsättningen av skatten tillåts vara upp till hälften av standardskattesatsen för öl. Alla EU-länder utom Sverige och Spanien har utnyttjat denna möjlighet. Spanien har för övrigt en skattesats på omkring en tiondel av vad Sverige har. Även Norge och USA har lägre skatt för små öltillverkare. Det gör att de svenska hantverksbryggerierna har sämre expansionsmöjligheter, lägre marknadsandel och att det konkurrensmässiga underläget mot bryggerijättarna förstärks.

Nu är det hög tid att också Sverige inför differentierad alkoholskatt. Reformen skulle bli en välbehövlig injektion åt Sverige som producent av egna livsmedel i en orolig tid, med målsättningen att ha stabila småbryggerier över hela landet som erbjuder en mångfald av dryck, lokalt producerad och lokalt konsumerad.

Eldsjälarna som driver ortens enda lilla bryggeri skulle kunna lämna sitt gamla jobb till förmån för någon annan, och börja kunna ta ut lön för sitt hantverk. De bryggerierna som kommit lite längre skulle kunna gå från tre till fyra anställda. Statskassan skulle få se en tillströmning av pengar i form av skatt och arbetsgivaravgifter. Och i stället för att mångfalden på hyllorna minskar som i dag, skulle kunderna fortsatt kunna köpa sin favoritöl samtidigt som de upptäcker nya.

Vi relaterar till samma problematik som gjorde att våra kollegor tidigare fick kasta in handduken och ärligt talat vet vi inte om vi finns kvar om ett år om det ska fortsätta så här. 

Är politikerna redo att rädda en bransch som månar om det lokala och småskaliga eller vill man hellre se likgiltig makroproducerad ljus lager som det enda alternativet framöver?