I juni 2020 lade Moderaterna i idrotts- och fritidsnämnden fram ett initiativ om att låta fotbollen slippa hyra på Studenternas under året. Vi föreslog då att detta även skulle gälla vinteridrotten om krisen höll i sig. Det var då, och är fortfarande, kontraproduktivt att kommunen begär in hyra och markeringsavgifter från en idrottsrörelse som tillför ovärderliga värden till samhället men som i krisen kämpar för sin överlevnad.
Ett halvår senare har krisen för idrotten i Uppsala kommun förvärrats. När nu vinteridrottarna börjar kunna träna inomhus igen svarar kommunen med att kräva in markeringsavgifter med en ökad kostnad om 3 procent. Ett normalt år hade detta varit både rätt och rimligt. Vi har i kommunen ett system med hyror och markeringsavgifter som är bra. Men just nu är situationen annorlunda för idrottsrörelsen. Hela basen för deras verksamhet har det senaste året försvunnit. Corona har omöjliggjort både träning, tävling och intäkter.
Madeleine Andersson (M) ställde vid kommunfullmäktiges sammanträde i januari 2021 en fråga om detta till idrotts- och fritidsnämndens ordförande Maria Patel (S). Svaret var att styret ser problemet men anser ser sig ha gjort tillräckligt. Det är naturligtvis bra att majoriteten ser samma problem som Moderaterna. Men givet detta blir styrets nej till Moderaternas initiativ i juni obegripligt.
Nu har det politiska styret en ny chans. I februari avser Moderaterna att ta ett nytt initiativ i nämnden där vi vill uppdra åt förvaltningen att räkna på vad halverade hyror och markeringsavgifter för 2021 skulle kosta. Syftet med initiativet är att ge idrotten i Uppsala andrum i arbetet att komma tillbaka, locka tillbaka aktiva, bygga upp strukturer, återknyta kontakter med sponsorer, genomföra tävlingar och återanställa nu permitterade personer.
Idrotten i Uppsala kommun är viktig. Den kostar i relation till annan verksamhet ganska lite pengar och bygger på människors ideella engagemang. Otaliga är de unga med strulig social bakgrund som valt idrotten före de kriminella gängens locktoner. Det räcker med ett besök i valfritt stall för att inse vad den miljön betyder inte minst för unga tjejers psykiska hälsa. Dessa exempel visar att idrotten är så mycket mer än bara en allmän önskan från samhället att ungdomar ska röra på sig och att det är trevligt med idrott som underhållning. Idrott förebygger brott samt fysisk och psykisk ohälsa. Den fostrar och ställer krav som ger unga människor verktyg både i skolan och ut i arbetslivet som vuxna.
Att idrotten idag har drabbats hårt av krisen är därför inte bara ett idrottsligt problem. Det är något som hotar en av de riktigt viktiga och bärande delarna i byggandet av det gemensamma samhället. Nu är vår fråga till styret om de den här gången är villiga att gå Moderaterna till mötes och ge idrotten förutsättningar att komma tillbaka efter krisen?