Uppsala ska inte ha någon utsatt stadsdel! Det är kommunens uttalade mål sedan 2018. Sedan dess har ett stort antal åtgärder vidtagits, och många har kunnat vittna om en positiv utveckling. Men det är bara att konstatera: vi måste göra mer, och vi måste vara uthålliga. Det krävs fler insatser för att alla Uppsalabor, oavsett var i kommunen de bor, ska känna sig trygga och ha samma livsmöjligheter.
Sommarens avskyvärda skottlossningar, varav ett flertal inträffade i Gottsundaområdet, är ett övertydligt exempel på detta.
I veckan samlar kommunstyrelsen samtliga nämnder och kommunala bolag till ett möte för att ta nya tag i detta viktiga arbete för att öka tryggheten och bryta segregationen i Uppsala. Det enda sättet att göra detta är tillsammans. Alla måste arbeta åt samma håll.
Vi i styret med S, V och MP har en tydlig målsättning: Gottsunda ska arbetas bort från polisens lista över utsatta områden, och ingen annan stadsdel ska behöva hamna där. Vi är på rätt väg. Sedan den första juli har vi som kommun enligt lag ett brottsförebyggande ansvar. Det är en efterlängtad lagändring och ett ansvar som Uppsala kommun tar på stort allvar. Det innebär inte att andra aktörer ska ta ett steg tillbaka, tvärtom. Nu behöver vi samverkan och initiativtagande mer än någonsin.
Det omfattande arbete som redan har gjorts har gett resultat. Tryggheten har ökat, oroligheterna har minskat, och skolresultaten har förbättrats. Men det räcker inte. För att skapa varaktig och långsiktig förändring krävs det resurser, handlingskraft, men framför allt: stora strukturella förändringar.
Det finns mycket som behöver göras här och nu. Det sociala arbetet måste fortsätta outtröttligt. Dock kvarstår faktumet att oavsett vilka konkreta åtgärder vi vidtar, så är Gottsunda felbyggt. Det byggdes som en återvändsgränd långt ifrån resten av staden. Faktorer som dåliga kommunikationer, få arbetstillfällen och en stor övervikt av hyresrätter bidrar till och förstärker den sociala utsattheten. Dessa faktorer är beständiga, oavsett hur många socialsekreterare som rekryteras eller områdespoliser som tillsätts.
Med byggandet av spårvägen och Södra staden kommer Gottsunda att bli en naturlig del av resten av Uppsala. Att ha 15 minuter till stadskärnan och lika långt till förbindelsen till Stockholm är ett drömläge. En helt ny arbetsmarknad kommer att öppnas upp då pålitlig och beständig kollektivtrafik drar till sig investeringar.
Genom fler bostadsrätter och småhus förändras stadsdelen i grunden. Detta sker samtidigt som de grönområden som har gjort att så många har valt att bosätta sig här, kommer att bevaras.
Spårvägen och nya bostäder är avgörande för att en gång för alla komma till rätta med den utsatthet som präglar delar av Gottsunda.
Det finns ingen mirakellösning på kriminaliteten och den sociala utsattheten. Lösningen är ett pussel där varje bit är viktig. En bit är socialsekreterare på plats i skolan. En annan bit är närvarande områdespoliser. Kommunens framgångsrika satsning på ett jobb- och utbildningscenter samt arbetet med ett allaktivitetshus är andra viktiga pusselbitar. Och en helt central bit är bostadsområden där segregationen är bruten och kommunikationerna är goda.
Inget pussel läggs av sig självt. Det kräver handling. Vi har redan påbörjat arbetet, och vi kommer inte att sluta förrän varje Uppsalabo kan leva och bo i trygghet. Oavsett om det är i Gottsunda eller Kåbo.