Gör jobben familjevänliga

Kvinnor anpassar karriären efter familjen. När män deltidsarbetar är det av andra skäl, skriver företrädare för Unionen.

Kjell Christiansson

Kjell Christiansson

Foto:

debatt2018-04-02 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många Uppsalamammor som jobbar i privat sektor går ner i deltid för att ta hand om familjen, pappor däremot gör det ytterst sällan.

Faktum är att pappor jobbar deltid i lägre utsträckning än män utan barn.

Så ser den krassa verkligheten ut, enligt en ny rapport från Unionen. Arbetsgivare behöver ta sitt ansvar för att få föräldravänliga arbetsplatser.

Att bli förälder är fantastiskt. Det ger meningsfullhet och glädje, kärlek och god karriärutveckling – åtminstone om du är pappa. Som nybliven mamma ser karriär- och löneutvecklingen inte lika god ut. Drygt sju av tio föräldradagar tas ut av kvinnor. Dessutom ökar deltidsarbetet för kvinnor under småbarnsåren. För Unionens medlemmar i Uppsala har drygt var sjunde kvinna gått ner på deltid. Samtidigt jobbade bara knappt var 20:e man i Uppsala deltid.

Bland kvinnorna är det främsta skälet att gå ner i tid att ta hand om barn. Bland män är det andra orsaker som ligger bakom deltidsarbete.

Deltidsarbetet bland kvinnor i Sverige har visserligen minskat något på senare år, men fortfarande är det tre gånger vanligare att kvinnor jobbar deltid än att män gör det. Det är också stora regionala skillnader. I Stockholm jobbar drygt var nionde kvinna deltid vilket är lägst i landet. Gotland är å andra sidan det län där flest kvinnor jobbar deltid – vilket betyder mer än var fjärde kvinna.

Att kunna gå ner i deltid under småbarnsåren är förstås viktigt för nyblivna föräldrar för att kunna tillbringa mer tid med sina barn, något som fler pappor säkert skulle må bra av. Men i praktiken innebär deltid ofta intensivare dagar för den anställde, med lika mycket att göra – men med mindre tid för återhämtning.

En ny rapport från Unionen visar att inte ens tre av tio av dem som går ner i arbetstid upplever att deras arbetsbelastning minskar i motsvarande grad.

Väldigt många som arbetar deltid får alltså mindre betalt för att göra samma jobb, men på kortare tid. Här måste arbetsgivarna ta sitt ansvar.

Unionen har sedan drygt 15 år tillbaka delat ut Guldnappen till Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats. Det är Unionens 640 000 medlemmar som varje år kan nominera sin arbetsplats om den underlättar för anställda att förena arbetslivet och karriären med ett aktivt föräldraskap. I år har priset utvecklats från ett till tre.

Vid sidan av Guldnappen går det även att nominera till Guldstegen för en arbetsplats med jämn könsfördelning bland chefer och Guldpengen för arbetsplatsen med mest jämställda löner.

Förväntningar på kvinnor och män ser i dag olika ut på arbetsplatsen. Det lyser igenom i rekrytering, i verksamhet och i fikarummet. Kvinnor förväntas underförstått jobba deltid för att ta hand om barnen.

För att bryta trenden och få fler föräldravänliga arbetsplatser behöver arbetsgivare förenkla arbetsvardagen för yrkesarbetande småbarnsföräldrar.

Det kan handla om allt ifrån jämställdhetspolicys till arbetsplatskultur och tekniska system som möjliggör för den anställde att på sina villkor arbeta och delta i möten på distans. Men även föräldravänliga chefer och förebilder på arbetsplatsen. Eller att det finns rutiner på plats för när man som förälder behöver vara hemma och vabba. Det är inte karriären som ska behöva anpassas till familjesituationen utan arbetsplatsen som behöver anpassas till familjen.

Ulf Solhall, regionchefKjell Christensson, ordförande regionstyrelsenUnionen Uppland

Debatt