Gör hållbara transporter till ett nyårslöfte

Åkerierna klarar inte att på egen hand att minska utsläppen med 70 procent till 2030, skriver Tina Thorsell.

Tina Thorsell

Tina Thorsell

Foto: Privat

Debatt2019-12-30 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åkerinäringen arbetar i dag intensivt med att minska sin klimatpåverkan. De arbetar målmedvetet med att minska sin bränsleförbrukning. Men åkerierna klarar inte att på egen hand nå de högt satta miljömål vi har i Sverige med att minska utsläppen med 70 procent till 2030. Det behövs insatser från såväl riksdag och regering som transportköpare. 

Här följer förslag till nyårslöften som har påverkan på förutsättningarna för en hållbar utveckling av åkerinäringen:

  Satsa helhjärtat på elektrifiering.

Vi välkomnar elektrifieringskommissionen och strategin regeringen beslutat om. Det behövs en bred satsning på elektrifiering. Elvägar är ett intressant alternativ för den tunga trafiken. Det gör att batterikapaciteten kan begränsas när laddning kan ske under färd. Men staten måste ta ett betydligt större ansvar för utbyggnaden av elvägarna om det ska bli verklighet i större skala och det behövs självklart också en rejäl utbyggnad av laddinfrastrukturen. Vägtransporterna betalar årligen in mer än 90 miljarder kronor i fordons- och bränsleskatter till staten, medan vägtrafiken årligen kostar cirka 40 miljarder. Det är inte orimligt att begära att en del av de cirka 40 miljarderna i överskott används till att bygga ut laddinfrastruktur och elvägar. Utbyggnad av elväg Stockholm–Göteborg–Malmö bedömds kosta 20–30 miljarder kronor. 

Så vi hoppas att regeringen avsätter medel i tillräcklig utsträckning för att en elektrifiering av åkerinäringen ska kunna bli verklighet.

  Skapa förutsättningar för effektivare transporter.

Matematiken är enkel: längre lastbilar som kan lasta mer gör att det behövs färre lastbilar för att transportera samma mängd gods. Det är en av de lägsta frukterna i åkerinäringens klimatarbete. Den 1 juli 2018 blev det möjligt på en begränsad del av det svenska vägnätet att transportera med tyngre lastbilar. Vi välkomnar detta, det ger förutsättningar för effektivare transporter men vi anser att Trafikverket går för försiktigt fram när det gäller utpekandet av vägnät där tyngre lastbilar får köra. I mars i år lämnade Trafikverket förslag till regeringen om att öppna upp 450 mil väg för transporter med längre lastbilar upp till 34,5 meter. Det är en reform som skulle vara mycket lönsam. Detta får nu inte dras i den klassiska svenska långbänken. 

Så ge nu förutsättningar för att transportera med längre lastbilar, till gagn för såväl miljö som trafiksäkerheten.

  Gör valet av transportör lättare

Vårt eget nyårslöfte är att vi under 2020 kommer att lansera märkningssystemet Hållbar Transport. Märkningssystemet Hållbar Transport ska främja transporter med låg klimatpåverkan, hög trafiksäkerhet och en god arbetsmiljö. Ett företag märkt med Hållbar Transport tar ansvar, för sig själv och för sin personal, i trafiken visar de omsorg om andra och de strävar efter att minska sin klimat- och miljöpåverkan. 

Transportköparna har en viktig roll i arbetet för en hållbar transportsektor. Den hållbara transporten sker lättast då den efterfrågas. 

Konkurrensen inom vägtransportsektorn är hård, och på sina håll leder detta till en jakt på lägsta pris som inte är sund för en hållbar utveckling. 

Vi arbetar för ett transportsmart samhälle: det är utsläppen vi ska jaga, inte transporterna. Nu hoppas vi att regeringen och alla andra aktörer är beredda att tänka lika och att våra förslag på nyårslöften kan bli verklighet.