Gör Adolfsbergsskogen till ett naturreservat

Ansvariga myndigheter bör skydda detta värdefulla naturområde mot all framtida exploatering, skriver arbetsgruppen Rädda Storvretaskogen.

Adolfsbergsskogen i Storvreta är en kalkbarrskog, som är en ansvarsnaturtyp i Uppsala län, skriver arbetsgruppen Rädda Storvretaskogen.

Adolfsbergsskogen i Storvreta är en kalkbarrskog, som är en ansvarsnaturtyp i Uppsala län, skriver arbetsgruppen Rädda Storvretaskogen.

Foto: Margareta Ericsson

Debatt2022-05-22 07:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alldeles intill bebyggelsen i norra Storvreta finns det ett skogsområde på 50 hektar som kallas Adolfsbergsskogen. Under årens lopp har det funnits flera planer på att ta ner skogen och bebygga området. I juni 2018 satte Kommunstyrelsen Uppsala kommun stopp för de långt gångna planerna på att bygga 300 villor där. Dessförinnan hade skogens mycket höga naturvärden dokumenterats med naturinventeringar som gjorts av arbetsgruppen Rädda Storvretaskogen och ett naturinventeringsföretag. Adolfsbergsskogen bör nu ges status som naturreservat för att få ett starkt skydd.

Kommunstyrelsens beslut att avbryta planeringen redovisades vid ett informationsmöte i Storvreta i juni 2018. Då framhölls att det finns höga naturvärden i området, att det har gjorts naturinventeringar och att Adolfsbergsskogen är en kalkbarrskog.

Adolfsbergsskogen är en olikåldrig, flerskiktad barrskog med inslag av olika lövträd och stora bestånd av gamla träd. Marken täcks till stor del av ett tjockt skikt av olika mossarter. Sakkunniga personer har hittills hittat drygt 160 naturvårdsarter i skogen.

I området finns flera så kallade hotspots med koncentrationer av rödlistade svamparter. Rödlistning handlar om att bedöma arters risk att dö ut. Det finns tre klassificeringar av hotade arter: CR (akut hotad), EN (starkt hotad) och VU (sårbar). Dessutom finns klassificeringen NT (nära hotad).

Två av dessa hotspots kan klassas som nationella topplokaler och har högsta skyddsprioritet enligt Naturvårdsverkets åtgärdsprogram för fjälltaggsvampar. På båda lokalerna finns nämligen den rödlistade fjälltaggsvampen koppartaggsvamp, som växer där tillsammans med åtta respektive tio rödlistade följearter till fjälltaggsvampar i kalkgranskog. Speciellt skyddsvärd bedöms lokalen vara om de båda följearterna raggtaggsvamp och fläckfingersvamp samtidigt växer på lokalen, och just så är fallet på båda dessa hotspots i Adolfsbergsskogen.

Av de svamparter som hittills har observerats i skogen är 36 rödlistade och 42 signalarter för kalkbarrskog.  Sju är ansvarsarter i Uppsala län, varav sex huvudsakligen växer i kalkbarrskog. Två av dem har särskilda åtgärdsprogram, utfärdade av Naturvårdsverket. Den ena är koppartaggsvamp som beskrivits ovan, den andra är violgubbe med 13 mycel och 17 rödlistade följearter, vilket innebär att området placeras i den högsta klassen i åtgärdsprogrammet för bevarande av violgubbe. Båda arterna bedöms vara sårbara (VU) i Rödlistan 2020. I området finns även två starkt hotade svamparter (EN). Det är knölig taggsvamp och raggtaggsvamp med vardera minst två växtlokaler.

Inventeringarna har således visat att Adolfsbergsskogen är en kalkbarrskog, som är en ansvarsnaturtyp i Uppsala län.

I skogen häckar minst ett 40-tal fågelarter, varav elva är rödlistade. Dessutom har minst sju arter av fladdermöss sina habitat i skogen. Två av dem är rödlistade.

I området finns aspsplintbock (VU), som är en ansvarsart i Uppsala län med ett eget nationellt åtgärdsprogram, aspvedbock (NT) och mindre poppelglasvinge (NT). Andra arter är fem fridlysta arter av orkidéer samt fridlysta grod- och kräldjur.

Skogen är tätortsnära och används flitigt som friluftsområde. Uppsala svampklubb och Biotopia ordnar återkommande guidade turer för att visa de sällsynta svamparter som finns där.

Genom Kommunstyrelsens beslut 2018 räddades ett ekosystem med olika livsmiljöer för en stor mängd naturvårdsarter. Flera av dem är ansvarsarter i Uppsala län och själva skogen är en ansvarsnaturtyp i länet. Det är nu hög tid för ansvariga myndigheter att ta nästa steg för att skydda detta värdefulla naturområde mot all framtida exploatering genom att ge det status som naturreservat med tillhörande skötselplan.