REPLIK
Kommunstyrelsen ordförande Erik Pelling skriver (UNT 1/2) om mittenstyrets starka fokus på trygghet för alla Uppsalabor genom att både förebygga och bekämpa kriminalitet i alla former.
I artikeln sägs ingenting om det perspektivskifte som regeringen beslutat om i strategin mot mäns våld mot kvinnor och mot hedersrelaterat våld och förtryck! Från fokus på konsekvenserna av våldet ska insatserna i fortsättningen inriktas på orsakerna och förebyggande åtgärder i samhället. ”Våld ska förebyggas med fokus på våldsutövare och maskulinitetsnormer samt barnets rätt och hälsa.” (Jämställdhetsmyndigheten). Vilka insatser har gjorts i Uppsala efter det prioriterade målet från 2016 ”Det tidiga våldsförebyggande arbetet ska utvecklas och utökas”? Vad har tillkommit efter den nu gällande nationella strategin?
Mäns våld och kränkningar mot kvinnor fortsätter att vara ett samhällsproblem som skapar otrygghet, ohälsa och ofrihet i kvinnors liv. Barns upplevelser av våld kan leda till svåra störningar och risk för att våldsbeteenden förs vidare. Även kvinnor kan utöva våld och det förekommer i alla former av parrelationer.
Medvetenhet och kunskaper om våldets olika uttryck och rådande maskulinitetsnormer ska nå alla. Inte bara myndigheter och personer med ett professionellt ansvar. Två ställen finns där de flesta barn och vuxna kan nås: skolorna och arbetsplatserna. Skolorna har en avgörande roll i arbetet för jämställdhet och förändrade maskulinitetsnormer. I en kartläggning från Sveriges kommuner och landsting/regioner (SKR) 2016, fann man att endast en tredjedel av alla skolförvaltningar ”någon gång bedrivit arbete för att förändra normer för maskulinitet i förskolor, grundskolor och gymnasier senaste sex åren”. Att alla skolor har undervisning om våldets olika uttryck och om hur maskulinitetsnormer formas borde vara en självklar del i det förebyggande arbetet mot våld. MPV (Mentorer i våldsprevention, lanserat av föreningen MÄN) är ett våldsförebyggande program som används i värdegrundsarbetet i skolor. Ett förslag är att skriva in MVP i tjänstebeskrivningar och likabehandlingsplaner. Det finns även andra program från SKR som stöd för kommunens utveckling.
Arbetsplatserna är det andra stora området där många nås. Där kan man, med stöd av det lagstadgade ansvaret i arbetsmiljö- och diskrimineringslag, i reguljära möten och utbildningar införliva frågor om mäns våld i nära relationer och kränkande behandling.