Sverige var en gång ett av världens mest jämlika länder. Vi var kända för att ha en generell välfärd som gav alla barn lika chans att lyckas i skolan och livet. Men utvecklingen har tyvärr gått åt fel håll. Sverige är det land i OECD där klyftorna mellan rika och fattiga har ökat mest de senaste decennierna. Den yttersta konsekvensen av en växande ojämlikhet manifesteras i att medellivslängden för högutbildade män har ökat medan den sjunker bland lågutbildade kvinnor.
SSU har länge påtalat vikten av att öka jämlikheten. På kongressen 2015 antog vi ett jämlikhetsprogram med ett 50-tal förslag för att minska klyftorna. Vi talade då inför döva öron. Men sen dess har det hänt något. Internationella ekonomiska expertorganisationer såsom OECD och IMF, som knappast kan antas vara vänster, har varnat för att ekonomiska klyftor kan hämma ekonomisk tillväxt. Det är alltså inte bara dåligt ur ett moraliskt perspektiv, utan även ur ett rent ekonomiskt perspektiv.
Därför var det mycket välkommet att regeringens utredare Per Molander presenterade jämlikhetskommissionens slutbetänkande för ett par veckor sedan. I det flera 100-sidor långa betänkandet som överlämnades till regeringen så tog man verkligen ett helhetsgrepp för att öka jämlikheten inom samtliga politikområden. Och det är verkligen det som behövs - det måste vara slut med duttprojekt hit och dit. För att skapa ett jämlikt samhälle krävs strukturella reformer som gör upp med segregation och orättvisor inom samtliga samhällsområden och genom hela livet.
Men om man ändå ska peka ut det viktigaste området så är det ändå skolan. Det är där allt börjar. Skolan har enligt skollagen ett kompensatoriskt uppdrag och ska jämna ut skillnader i uppväxtvillkor. Tyvärr så har vi sen friskolereformen på 90-talet sett en motsatt utveckling: ens föräldrars utbildningsnivå avgör ens framtida livschanser alltmer. För att vända utvecklingen och minska skolsegregationen föreslår Jämlikhetskommissionen bland annat att staten ska ta ett större ansvar för finansieringen av skolan, att skolvalet ska reformeras, att den fria etableringsrätten ska begränsas och att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Detta är förslag som SSU länge drivit och välkomnar.
En annan viktig aspekt är ojämlikheten inom arbetslivet. Jämlikhetskommissionen föreslår bland annat att det ska vidtas åtgärder för att öka anställningstryggheten, att alla kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid och att socialförsäkringarna ska stärkas. Detta är förslag som vi välkomnar då de skulle öka jämlikheten inom arbetslivet och stärka arbetstagares ställning.
Slutligen så är det viktigt att reformera skattepolitiken för att öka jämlikheten. Den drivande faktorn bakom de växande klyftorna är ökade kapitalinkomster. SSU vill att kapitalbeskattningen precis som inkomstbeskattningen ska vara progressiv. Varför ska det löna sig mer att bli rik på andras arbete än att själv arbeta? Därför välkomnar vi att jämlikhetskommissionen föreslår en ökad kapitalbeskattning med bland annat en återinförd fastighetsskatt.
Sammantaget skulle jämlikhetskommissionens förslag öka jämlikheten på bred front i Sverige. SSU:s uppmaning till regeringen är: lägg fram jämlikhetskommissionens förslag till riksdagen! Tyvärr har vi en högermajoritet i riksdagen som är ointresserade av att minska klyftorna i Sverige - men låt de visa sin rätta färg i en skarp omröstning i riksdagen.