Ge inte upp målet om 100 procent ekologiskt

Om inget radikalt sker kommer vi ekobönder inte att kunna fortsätta vår verksamhet, skriver Pär Lindqvist med flera.

De ekologiska lantbruken behöver samhällets stöd för att kunna bidra till nödvändig omställning, menar artikelförfattarna.

De ekologiska lantbruken behöver samhällets stöd för att kunna bidra till nödvändig omställning, menar artikelförfattarna.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2023-09-11 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ekobönder kan leda omställningen till ett mer hållbart lantbruk, men då måste våra ekologiska produkter fortsättas att serveras i Uppsalas skolor, sjukhus och äldreboenden.

Sommaren 2023 har varit extrem för oss lantbrukare. Först torkade vårt gräs bort och några var tvungna att slakta sina djur tidigare, på grund av foderbrist. Sedan kom regnet och nu svämmar fälten över. Klimatförändringarna skapar lidande i Sverige, nu. Inte bara utanför våra gränser, eller i framtiden. Situationen är enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) en kris och mycket svår för landets bönder. Han kunde inte ha mer fel. Det är inte bönderna det är synd om och detta är inte en engångsföretelse. Vi befinner oss i det nya normala och det är hela samhället som drabbas när matproduktionen rubbas i grunden.

Det har höjts röster som menar att lantbruket behöver ytterligare ett krispaket. Det stämmer inte. Vi behöver modiga politiker som hjälper oss att genomföra den omställning som krävs för att produktionen ska bli resilient och hållbar på riktigt. 

Vi kan nämligen inte längre tala om kris – det är ett nytt normaltillstånd. Trots det osäkra läget så kan vi redan ana resultatet av extremvädret. De mindre familjejordbruken håller på att slås ut. Kvar blir några få, stora enheter som i praktiken ägs av bankerna snarare än bönderna. De med högst hållbarhetsambitioner, som vi ekobönder, har i dagsläget också högst kostnader och mest osäkra inkomstkällor. Vi kommer inte att kunna fortsätta våra verksamheter om inget radikalt sker.

Den yttersta konsekvensen av det kommer att speglas i den svenska naturen. Humlor, sånglärkor och sommarblommor får ta smällen. Bränder kommer att härja i våra skogar och rent dricksvatten blir en bristvara. Det finns ingen chans att vi kommer att nå våra miljö- och klimatmål.

Vi vill se en radikal förändring av livsmedelssystemet. Omställning till recirkulerad näring snarare än importerad konstgödsel. Lokal energiproduktion som vätgas och solel, snarare än dieselberoende. Betande djur, snarare än inomhusuppfödning med många djur koncentrerade till ett fåtal gårdar. Bra växtföljder och motståndskraftiga växter, snarare än kemiska bekämpningsmedel. Produktionen måste också gå hand i hand med en hållbar konsumtion. Bättre kött från ekologiska djur, mer frukt och grönt och mer fullkorn från spannmål som odlats utan klimatskadlig konstgödsel och farliga bekämpningsmedel. 

Vi kan visa vägen för den omställningen och det kan ge bra och hållbar mat även under kris och krig. I dag är lantbruket inte ekonomiskt hållbart, vilket hindrar investeringar i framtiden. Därför behöver vi samhällets stöd för att kunna genomföra den omställning som krävs. En nyckelfaktor för att kunna driva den omställningen är att offentlig sektor fortsätter att köpa våra produkter. 

Naturskyddsföreningen släppte nyligen beräkningar för vad som händer om en skola byter till ekomat. Det ger hela minus 2957 liter bekämpningsmedel och minus 3670 kg konstgödsel på ett år. Därför vill vi uppmana Uppsala att hålla fast vid ekomålen om 100 procent ekologiskt, det gör skillnad för bönder och miljön.

Ekologiska Lantbrukarna Uppodlarna genom