Det ska vara tryggt att växa upp i Sverige och i vår region, oavsett om man bor i centrala Uppsala, i Gottsunda eller i en småort som Tierp.
En av statens kärnuppgifter är att garantera människor en trygg vardag. En trygghet som innefattar både försvar av landet men också över den lilla människan.
Brott kränker människors frihet, liv, hälsa och rätt till sin egendom. Det är därför av största vikt att vi alltid strävar efter att polisen har tillräckligt med resurser så att de kan fånga och lagföra brottslingar. Det är en förutsättning för ett fungerande rättssamhälle.
Vi Kristdemokrater har därför krävt och föreslagit åtgärder i riksdagen mot att det under de senaste tio åren har etablerats en ny typ av brottslighet i Sverige. Det är de brott som begås mot utryckningsfordon och dess personal, så som brandkår, polis och ambulanser. Attacker har även skett mot såväl bussar som mot socialtjänst och sjukhus.
Denna typ av brottslighet kräver tydliga åtgärder.
Det kan aldrig vara accepterat att vi har områden i vår region dit utryckningsfordon inte kan ta sig fram när människor är i nöd för att några få ger sig på blåljuspersonal.
När människor som jobbar inom dessa viktiga samhällsfunktioner idag på många håll riskerar att komma till skada när de gör sitt jobb kan vi aldrig acceptera.
På många sjukhus runtom i landet och även på våra egna sjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping har det rapporterats om händelser mot sjukvårdspersonal. Det har varit både hot och våld. I Uppsala har det kommit rapporter om att gäng med uppemot 50 personer kallar personal för både könsord och hotar dem till livet.
Vi har medarbetare i vår region som vittnar om att de blivit så vana vid dessa hot och påhopp att de inte längre tas på allvar utan har blivit en normal del av arbetsdagen.
Som politiker kan vi inte bara stå vi sidan av och se på när våra medarbetare attackeras på det här viset.
Hot och våld inom vård och omsorg leder till fysisk, psykisk och ekonomiska konsekvenser för de drabbade i form av sjukskrivningar och en otrygg personal men det drabbar inte bara den enskilde utan också hela samhället. När både vårdtagare och anställda upplever oro för att utsättas för våld i vården är det något vi måste ta på största allvar. Kristdemokraterna driver på för att dessa brott ska straffas hårdare då de inte bara är ett angrepp mot den enskilde utan mot hela samhället.
Kristdemokraterna driver därför både på nationell och lokal nivå att våra medarbetare ska ha en trygg arbetsmiljö fri från hot och våld.
När ett sjukhus inte längre får vara fredat från angrepp finns det snart inga platser kvar i samhället där vi kan vara trygga. Det blir extra allvarligt när angrepp drabbar de som försöker rädda liv, en grundläggande uppgift för staten.
Kristdemokraterna har därför krävt att brott mot vitala samhällsfunktioner ska vara en särskild straffskärpningsgrund vilket innebär att dessa brott ska komma att straffas hårdare. Det krävs kraftiga åtgärder för att komma till rätta med problematiken. Självklart kommer det alltid finnas situationer då sjukvårdspersonal måste hantera en komplicerad patient och att bråk kan uppstå men det är en sak att hantera en stökig patient och något helt annat att tvingas hantera gäng på uppemot femtio personer.
Därför behövs åtgärder som säkerställer att personalen kan känna sig trygg och polisen måste ges förutsättningar att förhindra ordningsstörningar.
Obehöriga som tar sig in på sjukhus, stör ordningen, hotar personal och försvårar för vården att genomföras måste lättare kunna avvisas från platsen. För det krävs både lagändringar och vakter när det är påkallat. Därför är det glädjande att riksdagen ställt sig bakom Kristdemokraternas förslag om lagändringar för att få bukt med problematiken.
För oss kristdemokrater är det självklart att alla medarbetare i Region Uppsala ska kunna gå till jobbet utan att vara rädda.