Gå en mil i humanisters skor, Mats Persson

Utbildningsministerns beröringsskräck för humaniora gör att utbildningskvalitén sinar, skriver företrädare för Uppsala studentkår.

Tycker utbildningsminister Mats Persson (L) att humanistisk forskning är vänstervriden? Det undrar företrädare för Uppsala Studentkår.

Tycker utbildningsminister Mats Persson (L) att humanistisk forskning är vänstervriden? Det undrar företrädare för Uppsala Studentkår.

Foto: Lars Schröder/TT

Debatt2024-08-14 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyblivna humanister vid Uppsala universitet kommer att undra om det är något fel på schemaappen eller om det verkligen är sant – bara en föreläsning per vecka. De nya studenterna kommer mötas av noll lärarledda timmar men mängder av läsning, uppgifter och promemoria, eller PM, som ska lösas på egen hand.

Trots detta har vår utbildningsminister, Mats Persson (L), kallat humaniora “kurser av hobbykaraktär" (SvD 9/4).

Mats Persson kanske inte har koll på hur det är. Och det bästa sättet att förstå en situation är som bekant att uppleva den själv.

Därför bjuder vi, Uppsala studentkår, officiellt in utbildningsministern att gå en dag i humanisternas skor. Gå på föreläsningarna, läs texterna. Hör oron inför framtiden. Vi står för lunchen.

För att du inte ska komma helt oförberedd, här är ungefär vad du kan förvänta dig av en dag som humanist:

Morgonen börjar med ett seminarium som du har haft en dag att förbereda dig inför. Det är endast 300 sidor om frihetstiden, det har du väl hunnit läsa?

Efter lunch ska du välja mellan att antingen läsa en bok på 1 000 sidor, resonera kring tre olika småskrifter eller skriva färdigt helgens PM.

Du vet att du inte kommer hinna med alla uppgifter men valet är ditt. Och det gäller ju bara CSN, att få bo kvar i studentlägenheten och en kandidatexamen.

Det är inte ovanligt att studenter sitter med sina studier till långt in på natten, kämpandes med att förstå filosofiska teorier eller analysera historiska texter.

Det är en enorm mental belastning. Utan lärarledda timmar drunknar man i ett hav av kunskap utan en kapten som berättar vilka riktningar som leder mot hamnen.

Är det verkligen rimligt att humaniora ska ses som en hobby när vi studenter jobbar så hårt och kan tillföra så mycket?

Humaniora behövs i tider av desinformation, AI-utveckling och algoritmer som tar mer makt över vår vardag. Humaniora är faktiskt mer nödvändigt än någonsin.

Humaniora erbjuder verktygen för kritiskt tänkande, moraliska resonemang och en djupare förståelse av mänskliga erfarenheter – det är inte bara kunskap

Det är visdom som formar vår gemensamma framtid.

När algoritmer börjar påverka våra beslut behövs en utbildning som lär oss att tänka självständigt, ifrågasätta och analysera, inte bara acceptera, mer än någonsin.

Detta är egenskaper vi vet att du värderar högt, Mats Persson. Genom att förminska värdet av humaniora, riskerar utbildningsministern att underminera en hel generations intellektuella utveckling. Det är inte klokt.

En ingenjör kan klona dinosaurier, en humanist kan berätta varför det är en dålig idé. Eller är det bara så, Mats, att du vill stoppa humanistisk forskning för att du tycker den är vänstervriden? Säg det i så fall.

Vi erbjuder dig möjligheten att kliva in i våra skor, inte bara för en dag, utan för att förstå det långsiktiga värdet av en humanistisk utbildning.

Först då kan vi bygga ett samhälle som värdesätter både teknisk framgång och kulturell förståelse. Du har den makten.

Vi bjuder på lunchen men vi vill också se verkliga förändringar: jämnare fördelning av resurser, mer lärarledd tid och en utbildningsminister som tar humaniora på allvar.

Vi ser fram emot ett givande möte.