En fortsatt utbyggnad av tågtrafiken på sträckan Stockholm-Uppsala är nödvändig, men inte till vilket pris som helst. Därför kräver vi en omförhandling av avtalet där målet är att få ned antalet nya bostäder, och att öka andelen egna hem och småhus.
Det Kristdemokraterna motsätter sig i nuvarande avtal är just kraven om kraftigt ökad bebyggelse. Vi vill att Knivsta utvecklas till vad Knivstaborna vill ha, inte vad regeringen vill ha. Stadsplaneringen ska arbetas fram och beslutas på kommunal nivå förankrat i medborgardialoger – inte av socialdemokrater och miljöpartister på Rosenbad.
Bara i Alsike ska 6000 bostäder byggas inom en radie av en kilometer från det tänkta stationsläget, vilket är cirka 13 200 nya invånare. Idag bor cirka 700 personer inom området. Det innebär att vi kommer bygga en helt ny kommun jämfört med befolkningssiffrorna från 2006.
I Knivsta är radien istället 1500 meter väster om stationsläget och 9000 nya bostäder. Det är en sexdubbling av antalet boende i området om man räknar med de boende på både östra och västra sidan. Detta är en bättre fingervisning för hur områdena kommer se ut i framtiden än att jämföra med befolkningstillväxten i hela kommunen.
Långvariga avtal är förenat med svårigheter då det är svårt på förhand att förutse framtida omständigheter som kan påverka avtalet. Exploatering är kostnadsdrivande på kort sikt, det kostar att växa. Enligt den senaste skatteunderlagsprognosen från SKR (Sveriges kommuner och regioner) är prognosen att ökningstakten för kommunens intäkter, skatterna, fortsätter bromsa in. Utöver det ställer demografin med större andel äldre ökade krav på kommunens verksamheter med ökande kostnader som följd.
Mot bakgrund av detta behöver avtalet omförhandlas. Att staten och det kommunala skatteutjämningssystemet ska tyngas av en kommun till följd av alldeles för högt ställda ambitioner är inte rimligt. Det när prognoserna dessutom visar att hela kommunsverige kommer få ekonomiska svårigheter framöver är obegripligt.
I den promemoria som tillhör avtalet går att läsa från kommunen: “En förutsättning för denna bostadsexpansion är att staten bidrar med resurser som hjälper oss med till exempel planering, upphandlingar, finansiering, utredningar m.m.”
Det är obegripligt att överlåta planeringen av Knivstas utveckling till de som inte ens bor i kommunen. Det är också hög tid att staten kliver in och visar sina kort, hur mycket resurser och medel tänker de avsätta? Innan dess går det inte att göra någon vettig ekonomisk kalkyl.
Vid en omförhandling av avtalet finns incitament från båda håll att få till en snabb lösning utifrån det gemensamma intresset. Vi vill utnyttja denna möjlighet till att bygga en trivsam småstad med blandad bebyggelse.
Att bygga hela stadsdelar där ”bilfritt är norm” med ett p-tal på 0,3 är ett experiment som inte kommer fungera, framförallt när infrastrukturen med tågstopp kommer först efter inflytt.
De allra flesta svenskarna säger sig drömma om att bo i ett eget småhus. Men med detta avtal byggs inga småhus i dessa områden överhuvudtaget, trots den stora efterfrågan. Vi kristdemokrater vill bygga ett hållbart samhälle i vår kommun där folk kan och vill bo länge.