Bygg- och anläggningsbranschen är en av Sveriges största näringar. Den omsätter drygt 700 miljarder kronor varje år. Tyvärr finns det aktörer i branschen som genar i kurvorna och som utnyttjar systemet för att skaffa sig konkurrensfördelar. Det påverkar anställda, enskilda företag men också samhället i stort.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen representerar drygt 3 900 medlemsföretagen. Vi samlar schyssta byggare som bygger bostäder, arbetsplatser och vägarna däremellan. Våra medlemsföretag är stolta över att påverka samhället till det bättre och bidra med skatteunderlag till välfärden. Bara i Uppland står våra medlemsföretag för mer än en halv miljard i skatteintäkter. Det motsvarar löner till över 500 poliser och lika många sjuksköterskor.
Men de senaste årens höga byggtakt har haft en baksida. När mycket behöver byggas på kort tid skapas möjligheter för lycksökare som inte har i byggbranschen att göra, vilket också har speglats i olika artiklar i Upsala Nya Tidning under den senaste tiden. Det här är allvarligt. På sikt hotar det alla seriösa aktörer som verkar på schyssta villkor, och därmed också intäkterna till vår gemensamma välfärd.
För att komma tillrätta med den osunda konkurrensen har Byggföretagen de senaste åren drivit på för en rad förändringar. Bland annat har vi bekostat större delen av Byggmarknadskommissionen – vars övergripande uppdrag är att lägga fram åtgärder som främjar en sund byggbransch med goda sociala villkor för både löntagare och företag. Byggföretagen har också verkat för lagstiftning om personalliggare. Bestämmelserna innebär att alla som är på en arbetsplats och utför arbete ska finnas med i en personalliggare där det framgår vem man är, vem man arbetar för och när man arbetat.
Till det ska läggas att vi verkat för bättre kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatserna. Byggföretagen genomför också löpande arbetsplatskontroller tillsammans med våra medlemsföretag, där tredje part säkrar upp sund konkurrens, säkerhet och god arbetsmiljö på byggarbetsplatserna.
Under 2023 etableras ett nytt A-krimcenter i Uppsala, med syfte att motverka arbetslivskriminalitet. Det här är något vi i Byggföretagen välkomnar. På nationell nivå har vi tillsammans med facken och övriga arbetsgivarorganisationer i bygg- och anläggningssektorn under flera år samverkat för ökad kunskap och kompetens, tydligt ansvarstagande och regelefterlevnad. Här i Uppsala deltar våra lokala företrädare tillsammans med Byggnads ombudsmän i ett nätverk för att mota tillbaka arbetslivskriminaliteten. Den erfarenhet som branschens aktörer besitter behövs för att forma uppdrag och arbetssätt för de statliga A-krimcentren.
Men för att Uppsalas nya A-krimcentret ska bli riktigt effektivt behöver regeringen också ta nya kraftfulla beslut:
1. Gör lättnader i sekretesslagstiftningen. Det är dags att ge myndigheter möjligheten att dela information med varandra. Frågan har utretts ett flertal gånger och det är hög tid att komma till beslut i frågan.
2. Tillgängligheteten till offentlig information måste öka och vara digital. Möjligheten till kontroll och uppföljning är grundläggande för att identifiera oseriösa aktörer på arbetsmarknaden, men då krävs ökad synlighet och transparens till den information som enbart myndigheterna besitter. Ökad samverkan med ID06, byggbranschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen, skulle bidra till arbetet för sund konkurrens i hela sektorn.
Ska byggbranschen bli fri från fusk och kriminalitet är det också viktigt att betona beställarnas ansvar. För det är skillnad på byggare och byggare. Anlitar man ett företag som valt att ansluta sig till Byggföretagen följer automatiskt en hel del fördelar. Våra medlemsföretag har kollektivavtal, vill följa lagar och regler och har genomgått en obligatorisk säkerhetsutbildning. Anlitar man andra företag krävs att beställarna själva har kunskap och resurser att granska vem man anlitar.
Byggföretagens medlemmar accepterar inte medvetet fusk av företag vars affärsidé är att runda lagar och regler. Det ska vara ordning och reda i alla led. Ge berörda myndigheter rätt verktyg, lagar och regler för att få bort lycksökarna som inte har i branschen att göra! Se till att beställarna ökar sin kunskap och tar sitt ansvar. Så ser vi tillsammans till att skapa en schysst byggbransch.