Regionstyrelsen har beslutat om stora nedskärningar i psykiatrins budget, och beskedet är nu att ytterligare en vårdavdelning ska stängas. Vi är 19 ST-läkare som nu är djupt oroade att den psykiatriska vården snabbt försämras.
På sikt tror vi att kostnaderna i stället ökar. Inte bara för sjukvården, men även för samhället i stort. Ledningen föreslår att en hel vårdavdelning byts mot mer vård i hemmet genom mobila team. Förslaget saknar vetenskapligt stöd och går emot beprövad erfarenhet.
På psykiatrins avdelningar vårdas de allra sjukaste patienterna. Några tillhör de mest marginaliserade i samhället: människor som kan vara självmordsbenägna, psykotiska, hemlösa, sakna sjukdomsinsikt eller allt på en gång. Region Uppsalas slutenvårdspsykiatri är redan nu underdimensionerad jämfört med resten av landet. I en redan slimmad verksamhet ska regionen nu skära igen.
Förslaget påverkar även den redan hårt belastade öppenvården. Idag kan patienter först vänta i åratal på en utredning av sina besvär, för att sedan ställas i nästa kö för behandling. Med minskad slutenvårdskapacitet blir situationen katastrofal.
Prov på detta såg vi mycket tydligt under sommaren, när ett försök gjordes att tillfälligt minska antal slutenvårdsplatser på grund av bemanningssvårigheter. Trots “anpassningar” (till exempel uppskjutna utredningar eller behandlingar, eller endast fokusera på akuta fall) var situationen mycket ansträngd både i akut-, sluten- och öppenvård. Vårdskulden växte. Vi är många som inte delar områdeschefens uppfattning om att sommaren “gick bra” (UNT 24/8-24).
Nedskärningar följs av personalflykt, det har vi sett tidigare. Kompetens och kontinuitet byts då mot kostnader för hyrpersonal. De värsta konsekvenserna drabbar patienterna.
Vi fruktar följder som längre väntetider, påtvingade utskrivningar och självmord.
Som ST-läkare är det vi som bemannar psykiatriska akutmottagningen dygnet runt och vi känner en stark oro för att inte kunna erbjuda våra patienter den vård som behövs när slutenvårdsplatserna blir allt färre. Vi ber politiker och ledning noga tänka igenom detta, och efterfrågar transparens i beslutsprocessen.
Vi frågar oss om det verkligen är den här inställningen till psykiatrisk vård som invånarna i Region Uppsala önskar sig?
Marcus Anderson
Malin Gingnell
Carl Hadenius
Jonas Jester-Broms
Hans Jonsson
Evangelia Koutsavli
Alexandra Lilja
Emma Lundin
Björn Malmström
Madeleine Nelson
Vendela Pettersson
Emilie Porathe
Jens Röbeck
Heba Saleh
Dilan Saritas
Matilda Sjödahl
Petra Siltberg
Ida Sköldengen
Mikaela Syk
samtliga ST-läkare i Vuxenpsykiatri, Akademiska sjukhuset