Framtidens Akademiska kan bli ett minne blott

Förslaget vid regionstyrelsen för Ackis framtid var en samling av nödlösningar, skriver Malin Sjöberg Högrell och Carl Nettelblad.

Situationen påminner starkt om satsningen "Framtidens Akademiska Sjukhus" från 2010-talet där sjukhusets byggnader skulle renoveras och byggas om. Det projektet blev betydligt mer tidskrävande, dyrare och mer komplext än förutspått, skriver Malin Sjöberg Högrell och Carl Nettelblad.

Situationen påminner starkt om satsningen "Framtidens Akademiska Sjukhus" från 2010-talet där sjukhusets byggnader skulle renoveras och byggas om. Det projektet blev betydligt mer tidskrävande, dyrare och mer komplext än förutspått, skriver Malin Sjöberg Högrell och Carl Nettelblad.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2025-03-05 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna har länge efterlyst en tydlig och sammanhållen strategi för hur Akademiska sjukhuset och sjukvården i hela regionen ska utvecklas framöver. Det förslag som låg på bordet inför regionstyrelsen den 25 februari gav inga klara besked om varken hur vården ska hänga ihop rent geografiskt, eller hur ett modernt universitets- och regionsjukhus ska kunna erbjuda den bästa vården och samtidigt bidra till forskning, undervisning och utveckling tillsammans med universitet och näringsliv.

I april 2024 beslutade S-styret att bilda en politisk styrgrupp i syfte att gemensamt ta fram ett förslag på lokalisering för framtidens sjukvård. En omfattande utredning med ett andra utlåtande från välkända och erfarna experter arbetades fram. De bedömde att det var omöjligt att möta det kommande vårdbehovet genom att fortsätta renovera och bygga på den befintliga tomten inom en rimlig tidsram. Liberalerna flaggade tidigt på ett av arbetsgruppens många möten att vi delade underlagets och professionens slutsatser. Trots detta förbisågs våra synpunkter när det väl kom fram till förslag till beslut.

undefined
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och Carl Nettelblad, ersättare regionstyrelsen (L).

Det ärende som slutligen låg på bordet den 25 februari var en samling av nödlösningar utan en tydlig helhetsplan. Situationen påminner starkt om satsningen "Framtidens Akademiska Sjukhus" (FAS) från 2010-talet där sjukhusets byggnader skulle renoveras och byggas om. Det projektet blev betydligt mer tidskrävande, dyrare och mer komplext än förutspått.

Särskilt centralblocket – den långa byggnaden mitt i sjukhusområdet med operation, intensivvård, röntgen och akutmottagning – visade sig vara en utmaning, vilket bidrog till att Region Uppsala nu ligger flera år efter den ursprungliga tidsplanen. Erfarenheterna från FAS borde ha lett till en mer genomtänkt strategi men i stället ser vi återigen hur en brist på långsiktig planering riskerar att försena och fördyra nödvändiga investeringar.

Det förslag som nu presenterades på regionstyrelsen innebär att återuppta centralblocket som ett nybygge men under nytt namn: ”Program Nya Akademiska”. Ändå verkar man förvänta sig att samma idé som misslyckades med FAS plötsligt ska fungera, samtidigt som man bortser från de varningar som regionens egna tjänstepersoner lyfte i förstudien. För oss liberaler är det problematiskt att fatta beslut som går emot professionens expertis och ännu svårare att stödja förslag som inte motsvarar medborgarnas förväntningar.

Oavsett om framtidens sjukvård ska hamna i Ultuna eller nära dagens befintliga sjukhusområde måste högspecialiserad vård, forskning och utbildning utvecklas i nära samarbete med life science-sektorn, Uppsala universitet och Uppsala kommun. Risken är att vi annars i framtiden får ett sjukhus där vårdutbudet krymper samtidigt som byggprocesserna drar ut över flera decennier.

Att göra stora investeringar är alltid kostsamt, men att avstå från dem kan i slutänden bli ännu dyrare. Om patienter måste söka vård i andra regioner, om vår växande life science-industri inte får utrymme att utvecklas och om universitetets utbildning och forskning riskeras då är framtidens Akademiska ett minne blott.

undefined
Det räcker inte att lösa platsbrist eller sliten teknik i enstaka byggnader. Då riskerar vi att få dyra, överlappande och ineffektiva investeringar, skriver Malin Sjöberg Högrell och Carl Nettelblad.

Samarbete med universiteten, region, kommun och näringsliv behövs redan i planeringsstadiet. Precis som Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet genom Sahlgrenska Life driver en gemensam framtidsvision behöver vi en liknande helhetssyn kring Akademiska sjukhuset och vården i hela regionen.

Det räcker inte att lösa platsbrist eller sliten teknik i enstaka byggnader. Då riskerar vi att få dyra, överlappande och ineffektiva investeringar.

Liberalerna vill se en tydlig långsiktig målsättning och en konkret, genomarbetad strategi så att Akademiska kan förbli ett universitetssjukhus i världsklass. Vi vill att regionen tar fram nya planer för utveckling och underhåll av sjukhuset baserade på en ambitiös vision som kan genomföras i verkligheten. Uppsalaregionen förtjänar inget mindre än ett Akademiska i toppklass.