Det kompetenscentrum för ny kärnkraftsteknik som Uppsala universitet planerar att starta (UNT 8/6) är av stor betydelse för oss på Forsmarkshalvön. Vi kommer att finnas kvar länge och vill locka unga talanger som vill vara med och göra skillnad för klimatet samtidigt som vi kan dra nytta av de senaste framstegen på teknikområdet.
Redan i dag finns Högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik på Uppsala universitet, och även kursen Introduktion till kärnkraft som är mycket populär och kan fungera som en prova på-kurs inför det ettåriga högskoleingenjörsprogrammet.
Forsmark har liksom kärnkraftsbranschen i stort ett kontinuerligt och långsiktigt rekryteringsbehov av teknisk personal. Vi gör stora rekryteringar årligen på mellan 70 och 90 medarbetare. Att det finns ett stöd och en förankring i ett av de större lärosätena i Sverige är betydande för branschen och svensk elproduktion. Sverige har en lång tradition av stark ingenjörsbas som vi ska fortsätta utveckla.
Det talas ibland om att kärnkraften ska avvecklas, men det finns inga sådana beslut när det gäller de reaktorer som fortsätter drivas i Sverige efter 2020. Forsmarks huvudägare Vattenfall planerar för fortsatt drift långt in på 2040-talet i Forsmark och Ringhals – mycket talar dessutom för att svenska reaktorer kommer att finnas kvar ännu längre.
Vi ser en ökad efterfrågan på fossilfri el för att klara klimatutmaningen, och faktum är att kärnkraften per producerad kwh släpper ut mindre koldioxid än både vind- och vattenkraft enligt Vattenfalls egna livscykelanalyser. Enligt FN:s klimatpanel IPCC är utsläppen från de tre kraftslagen på ungefär samma nivå. Hur kan det vara så? Svaret är att kärnkraften är fossilfri – det energirika bränslet (uran) kommer inte från organiskt material som brutits ned, utan finns naturligt i berggrunden.
Alla kraftslag för med sig klimat- och miljöpåverkan. Det handlar om brytning, tillverkning, transporter och byggnation och i kärnkraftens fall också om att ta ansvar för kärnavfallet genom mellanlagring och slutförvaret som ska byggas i Forsmark enligt kärnbränslebolaget SKB:s ansökan. Elproduktion genom fossila kraftslag som gas, kol och olja innebär att avfallet eller utsläppen går rakt ut i luften. Konsekvenserna av det är väl kända och det råder en bred politisk enighet om att de fossila kraftslagen måste fasas ut.
Kärnkraft står för en tredjedel av Sveriges elproduktion och spelar en viktig roll för att el ska kunna tillverkas med låg miljöpåverkan och med hög tillgänglighet oavsett yttre faktorer som blåst och vattentillgång i magasinen. Energimyndigheten räknar i sin senaste scenarioanalys som sträcker sig till 2050 med att den befintliga kärnkraften finns kvar i samtliga scenarion genom livstidsförlängning av de modernaste reaktorerna. Det talas också i Elektrifierings-scenariot om att investeringar i ny kärnkraft blir lönsam i Sverige från 2045, och att fyra nya reaktorer byggs.
I Forsmark finns inga planer på ny kärnkraft – varken stora kraftfulla reaktorer eller så kallade små modulära reaktorer, SMR. Vårt uppdrag är att producera fossilfri el säkert och stabilt, samtidigt som vi agerar kostnadseffektivt och använder oss av modern teknologi där det är möjligt. Vi är därför mycket glada för att Uppsala universitet lämnat in en ansökan om forskningsmedel till Energimyndigheten. Även Vattenfall och andra elbolag står bakom ansökan, liksom KTH och Chalmers. Det handlar om att skapa en internationellt stark miljö med svensk forskning, expertis och företagsamhet som bas. Om ansökan beviljas av Energimyndigheten kommer även industrin och akademin att gå in med ekonomiskt stöd under en femårsperiod.
Man kan ha olika åsikter om kärnkraft, men att hålla dörren öppen för teknikneutral utveckling av elproduktion som kan bidra till att Sverige fortsätter att vara ett av de länder i världen med lägst koldioxidutsläpp per producerad kwh el anser vi är rätt väg att gå.
För oss handlar det också om att säkerställa att kärnkraften kan drivas säkert under lång tid framöver med ingenjörer inom områden som drift, service, underhåll, miljö och teknisk utveckling.
Forsmarkshalvön utgör ett energi- och teknikcentrum med en mångfald av arbetsuppgifter inom en mängd ingenjörstekniska ämnesområden och vi vill att de bästa talangerna ska söka sig till oss. Forsmarks Kraftgrupp har i dag cirka 1 150 anställda. I närheten av kärnkraftverket finns också Svensk Kärnbränslehantering (SKB) som en viktig arbetsgivare, liksom KSU (Kärnkraftsäkerhet och Utbildning) som kompetenssäkrar de svenska kärnkraftverkens personal. Vattenfallgymnasiet i Forsmark lockar också elever från olika delar av landet.
Ett kompetenscentrum vid Uppsala universitet kring ny kärnkraftsteknik förstärker det samarbete vi redan har och utgör en långsiktig insats för framtidens energisystem och för att säkra den kompetens som behövs. Med rätt förutsättningar ser framtiden mycket ljus ut för svensk kärnkraft. Det gynnar både elproduktionen, samhället och Sverige som land, och inte minst är det positivt för klimatet.