Replik
Alla framgångsrika samhällsbyggen har byggts genom ett starkt fokus på ständig utveckling, nyfikenhet om omvärlden och handelsrelationer. Stora delar av svenska framgångar har byggts genom långvariga relationer med andra länder och deras folk. Relationer fyllda med inslag av kultur- och affärsutbyten. För Uppsala och Uppsalas positiva utveckling är det mycket viktigt att även vi aktivt främjar goda relationer och utvecklar våra företags affärsframgångar i alla delar av världen.
I alltför många delar av världen pågår övergrepp mot mänskliga rättigheter. Många delar av världen har stora förbättringsmöjligheter vad avser att bli mer demokratiska. Vi ska alltid stå upp för respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Sveriges regering är mycket tydlig med vilken hållning Sverige har till Kina. Jag tycker att det är en mycket balanserad och bra hållning. På inget sätt stöttar Sverige styrelseskicket diktatur och på många sätt kommunicerar vårt Utrikesdepartement, och våra diplomater, kritik mot länder som begår övergrepp mot mänskliga rättigheter. Det är bra och ska regelbundet ske.
Uppsala kommun namngavs felaktigt kopplat till kinesisk kommunikation om mötet. När jag fick höra det kontaktade jag den svensk-kinesiska vänskapsföreningen, arrangören av träffen, och begärde att de omgående skulle ändra det. Vilket de också gjorde. I samband med korrigeringen var jag också i kontakt med kommunstyrelses ordförande om att den kopplingen var helt felaktig och att även han borde bidra till att det korrigerades om det inte redan var gjort.
Ambassadör Gui Congyou var med via video-länk och talade om Kina i stort och om Xinjiangprovinsen. Framförallt fick de närvarande möjlighet att ställa frågor som var relevanta för de konkreta arbetsmöten vi genomförde. Frågor om Kinas insatser för att förbättra miljö- och klimatutvecklingen i världen, om djurrätt, och djurhållning för att motverka pandemier samt om stöd till affärsutbyten mellan små- och medelstora företag. Fokuset på mötet var att stimulera turism till Uppsala, att hitta former för bättre kultur och affärsutbyten med starka tillväxtområden i världen. Det var olyckligt att Xinjiang var ett exempel. Vad gäller uppgiften att kritisera andra länders företrädare är den Sveriges regerings och inga andras. Alla länders ambassadörer ägnar sig åt att marknadsföra sina länder på ett attraktivt sätt. Kinas ambassadörer utgör inga undantag.
I mitt uppdrag som representant för Uppsalaborna ägnar jag även kraft åt att Uppsala stärks genom goda relationer med vår omvärld. Mina kontakter med till exempel kineser syftar till att stärka Uppsalas turism och våra företags affärsframgångar. Inget annat. Vad gäller det kinesiska statsskicket är det inget jag har några kunskaper om. Jag vet att jag gillar det svenska mycket bättre. Det är ett faktum att Kina anser att de ständigt utvecklar sitt styrelseskick. Var det tar vägen vet ingen. Jag hoppas att det går i en riktning där till sist det kinesiska folket kan få välja mellan politiska alternativ. Om jag bjuds in att tillsammans med Sveriges utrikesdepartement träffa Kinas representanter för att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati gör jag det gärna. Jag står helt upp för mänskliga rättigheter och för demokrati. Jag kämpar för att även den svenska demokratin ska stärkas.
Det är bra att Centerpartiet också står upp för mänskliga rättigheter och demokratiska principer.Även om uteslutningen av mig tydligt vittnar om att Centerpartiet har stora brister i hur demokratiska principer bör efterlevas.
På inget sätt var detta möte en plattform åt främmande makts propaganda mot svenska intressen. Det var ett möte helt i enlighet med den svenska regeringens tydliga ambitioner om hur vi ska verka i relation till Kina och dess folk. Avslutningsvis återger jag den svenska regeringens hållning till relationer med Kina.
”Sverige har ett omfattande utbyte med Kina och en politisk dialog om bland annat internationella frågor och mänskliga rättigheter. Sverige har även tagit flera initiativ inom handelsfrämjande och utvecklingssamarbete. Det svenska biståndet till Kina fasades ut 2013. Vi har även ett aktivt utbyte inom kultur, utbildning och forskning.
Genom vidgade kontaktytor, ekonomiskt utbyte, samarbetsprojekt och ökad bredd i de mellanfolkliga förbindelserna fortsätter Sverige att stödja framväxten av ett kinesiskt civilsamhälle, vilket på sikt även främjar demokratiseringen och respekten för de mänskliga rättigheterna.”