I januari fattar Uppsalas kommunstyrelse beslut om att ställa ut förslaget till fördjupad översiktsplan för de ”sydöstra stadsdelarna”, det vill säga för Bergsbrunna, Sävja och Nåntuna. Enligt planförslaget ska 21 500 nya bostäder och mer än 10 000 nya arbetsplatser pressas in i befintliga boendemiljöer fram till 2050. Centerpartiet vill utveckla Uppsala kommun grönt, varsamt och hållbart och har därför som enda parti i kommunfullmäktige röstat nej till att förvandla de sydöstra stadsdelarna till en betongstad.
Vi menar att den föreslagna exploateringen i och runt Bergsbrunna, Sävja och Nåntuna är alldeles för aggressiv. Byggnationen av 21 500 nya bostäder skulle innebära att närmare 50 000 personer – motsvarande ett helt Luleå – kommer adderas till de cirka 10 000 personer som i dag bor i området. Det är positivt att Uppsala växer. Vi i Centerpartiet vill emellertid sprida tillväxten i hela kommunen i stället för att koncentrera den till ett enda litet område i kommunens södra delar.
De 10 000 människor som i dag bor i de sydöstra stadsdelarna har valt att bosätta sig där för att de trivs i den gröna och lugna miljön med närhet till naturen. Det bör vi som beslutsfattare respektera. Det finns absolut utrymme för att utveckla Bergsbrunna, Sävja och Nåntuna med både bostäder och arbetsplatser och Centerpartiet motsätter sig inte sådan utveckling. Den utbyggnad som föreslås går emellertid inte att klassa som enkom utveckling, den är en fullständig omdaning av hela området. Förtätning, det vill säga nybyggnation i redan färdigbyggda områden, måste ske med respekt för dem som berörs och med stor hänsyn till den befintliga boendemiljöns karaktär. Byggnader som byggs i befintliga områden måste därför tillkomma i begränsad omfattning, ta befintlig kvartersstruktur i beaktning och komplettera den redan existerande bebyggelsen gestaltningsmässigt för att smälta in och ge en god helhetsverkan.
Sverige och Uppsala har dåliga erfarenheter av storskaliga stadsbyggnadsprojekt. Under 60- och 70-talen gjordes runtom i landet åtskilliga försök att på kort tid etablera nya stadsdelar. Under denna period byggdes bland annat Rinkeby i Stockholm, Angered i Göteborg, Rosengård i Malmö och Gottsunda här i Uppsala. Snart sagt varje stadsdel som ingick i det så kallade miljonprogrammet har sedermera kommit att präglas av segregation, hög arbetslöshet och otrygghet. Centerpartiet har lärt av historien och vill inte upprepa tidigare generationers misstag. Storskaliga och ovanifråndrivna stadsbyggnadsprojekt leder lätt till att värden som trivsel och miljö åsidosätts, att idrotts- och kulturbehov ignoreras samt att arkitektur och gestaltning hastas fram. Resultatet blir boendemiljöer där människor inte trivs och där bara de som saknar ekonomiska medel för att ta sig därifrån blir kvar. Centerpartiet nöjer sig därför inte med att bygga bostäder och kvarter – vi vill bygga hem och attraktiva boendemiljöer.
För att åstadkomma detta förordar vi att:
– Antalet nya bostäder i planen reduceras till cirka hälften.
– Merparten av de tillkommande bostäderna förläggs till det nya stationsläget söder om dagens Bergsbrunna.
– Förtätning sker sparsamt och varsamt i övriga delar av planområdet.
– Tillkommande byggnader i befintliga boendemiljöer uppförs med stor hänsyn till områdenas karaktär.
I förra veckan presenterade Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet en lokal överenskommelse om utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna. Överenskommelsen innehåller vissa förbättringar jämfört med ursprungsförslaget. Centerpartiet ser framförallt positivt på att fler bostäder blir egna hem och att en bostadssatsning görs på Uppsalas landsbygd. Överenskommelsen innebär dock bara förändringar på marginalen. Antalet bostäder ligger fast och stora arealer jordbruksmark och naturreservatsnära skog ska alltjämt bebyggas. En sminkad gris är alltjämt en gris. Således ligger också Centerpartiets motstånd mot utbyggnaden fast.
Ligger fast gör även tidsplanen för den fördjupade översiktsplanen för de sydöstra stadsdelarna, vilken beräknas antas kring årsskiftet 2021/2022. Vi i Centerpartiet anser att tidsplanen med fördel kan förskjutas till efter valet 2022. Det utbyggnadsförslag som kommunstyrelsen inom kort har att ta ställning till gäller trots allt en radikal och irreversibel omdaning av planområdet.
Ekonomiskt representerar dessa utbyggnadsplaner ett mångdubbelt större åtagande än kommunens köp av Ulleråker för 1,8 miljarder kronor 2014, vilket fortfarande tynger balansräkningen för en också i övrigt högt skuldsatt kommun. Vi tycker därför att Uppsalas väljare bör ges möjlighet att säga sitt om utbyggnaden i ett allmänt val innan planen antas. Då Centerpartiet sannolikt är lika ensamma om denna ståndpunkt som om motståndet till byggplanerna vill vi emellertid uppmana alla er som har synpunkter på förslaget att uttrycka dessa under utställningstiden – vid nästa val kan det vara för sent.