Förtätning utan hänsyn

Gör ett uppehåll i planeringen av förtätningen i Ekeby, som både försämrar miljön, boendemiljön och kulturmiljön, skriver boende i närområdet.

Ekebys fem torn. Planer som ska bli föremål för politiska beslut.

Ekebys fem torn. Planer som ska bli föremål för politiska beslut.

Foto:

debatt2017-05-14 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förtätningen av Eriksberg och den oro som framförts från de boende där är välkänd. Mindre känt men lika oroande är den planerade utbyggnaden av det kulturhistoriskt präglade Ekebyområdet.

Här planeras färre men högre hus än i Eriksberg. Planerna i dagsläget är att uppföra en klunga om fem höghus (med torn på tio, nio, åtta, sju och fem våningar) där Coop-butiken nu ligger, samt flera sjuvåningshus nedanför Ekebymasten på odlingslotterna, för att nämna två projekt.

Hela området planeras att byggas ut med 800 lägenheter. Denna förtätning sker uppenbarligen utan helhetssyn på stadsdelen och dess kulturmiljövärden.

Vi anser att ett planprogram bör tas fram och att nuvarande planering gör ett uppehåll.

Ekebyområdet har sedan 80-talet varsamt bebyggts med främst två–tre våningshus i trä eller tegel med hänsyn till bruksmiljöns historiska betydelse för Uppsala. Höghus placerade på en mycket begränsad yta i Ekebys kärna kommer att stå i skarp kontrast till, och i grunden fördärva, Ekebys låghuskaraktär och skada bilden av Ekeby för all framtid. Tillsynes har planeringen gjorts av arkitekter och byggherrar, med tjänstemäns och politkers goda minne, utan tanke på Ekebys historia eller det påtagliga intrång i boendemiljön som de närboende drabbas av.

De planerade tornen kommer att resa sig mycket tätt intill omgivande bebyggelse (bostäder, demensboende och förskola).

Solstudier visar på omfattande skuggning av terrasser, gårdar och balkonger. Klungan kommer att stå som en barriär mot områdets genomfartsled, Nordengatan, så att avgaser vänder åter in bland låghusen.

Nordengatan är inte dimensionerad för en ökad trafikmängd och en trafikbullerutredning förutspår oacceptabla ljudnivåer för befintlig bebyggelse.

Stadsbyggnadsförvaltningens viktigaste argument för Ekebytornen är att markera ett nytt stadsdelscentrum.

Vet inte förvaltningen att Ekeby redan har ett stadsdelscentrum: nämligen Ekeby bruk, det gamla bruket? Här finns vårdcentral, apotek, skola, förskola, småföretagare, specialaffärer, hantverkare, träningslokaler, restaurang, bilverkstad, massor av kultur för vuxna och barn, samt fritids- och kulturhuset Disponentvillan.

Centrumet och Ekeby har redan en mycket stark markör via UE-neonskylten som syns långväga ifrån. Kommunen borde stärka befintligt centrum i stället för att planera för konkurrerande verksamhet. Vi anser att ett nytt stadsdelscentrum endast är en illa dold förevändning för att bygga snabbt och högt utifrån en elitistisk arkitektonisk idé.

Planbeskedet från 2013 (PBN 2013-537) som anger att Coop-tomten får bebyggas med tre hus och att "livsmedelsbutiken skall vara kvar" har inte ändrats.

Trots det finns nu plötsligt långt gånga planer på fem torn och att närbutiken ska rivas.

Företaget som i planbeskedet fått tillståndet är inte heller detsamma som nu driver projektet. Innan valet 2014 bedyrade inbjudna politiker att höghus inte var aktuellt, men nu har plan- och byggnadsnämnden en ny majoritet (S+V+MP). Med vilket mandat har planerna förändras så drastiskt utan att ett nytt planbesked antagits?

Nu lär det trots allt byggas nytt i Ekeby. Vår förhoppning är att det planeras för en lägre och till området anpassad nybyggnation. Man borde förvänta sig att hänsyn ska tas till alla närboende.

Ska en villaägare bygga på sin tomt måste denne enligt lag ta hänsyn till grannarna – den principen borde gälla även kommunen.

Boende i närområdet:Ewa-Lotta Björklöf, Håkan Roos, Kerstin Kanzler, Kia Niklasson Bonander, Lena Källgren, Rommel, Lis Arvidson, Niclas Falk, Per-Henrik Edqvist, Per Sandberg, Roger Björklöf