Försvaret skyldigt till förorenat Uppsalavatten

Regeringen måste se till så att Försvaret betalar för det förorenade dricksvattnet, skriver Ilona Szatmári Waldau med flera.

Ilona Szatmári Waldau och Hanna Victoria Mörck (bägge V) anser att Försvarsmakten bör betala för att rena Uppsalavattnet från PFAS.

Ilona Szatmári Waldau och Hanna Victoria Mörck (bägge V) anser att Försvarsmakten bör betala för att rena Uppsalavattnet från PFAS.

Foto: Pressbild

Debatt2021-03-15 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtta år har gått sedan miljögifterna PFAS (perflourerade och polyflorerade ämnen) upptäcktes i Stadsträdgårdens vattentäkt och Uppsalaborna blev varse den allvarliga föroreningen av vårt dricksvatten. Uppsala kommuns undersökningar pekar ut Försvarsmaktens verksamhet vid Ärna som ansvarig för förorening av PFAS i vattnet.

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som har visat sig vara cancerframkallande och kan orsaka leverskador. I studier har vissa PFAS-ämnen visat sig påverka reproduktionsförmågan och immunsystemet. PFAS-skum är ett effektivt brandsläckningsmedel och användes därför i flera decennier över hela världen för släckning och brandövningar. Tyvärr är ämnena mycket långlivade i naturen och extremt svåra att bryta ner. Alla har vi PFAS i vårt blod. 

Strax norr om Uppsala tätort, vid Ärna, har Försvarsmakten under lång tid bedrivit militär flygverksamhet, främst genom Upplands flygflottilj F16. I sin verksamhet har Försvarsmakten använt brandskum som innehåller PFAS. 

Uppsala tar sitt dricksvatten från Uppsalaåsen som går igenom staden från norr till söder och passerar Försvarsmaktens område där PFAS har använts.

Sedan provtagning av Uppsalas vattentäkt visat för höga halter av PFAS har Uppsala Vatten och Avfall AB vidtagit åtgärder för att rena dricksvattnet. Åtgärder som medfört utgifter i mångmiljonklassen. Sedan 2015 renar Uppsala Vatten vattnet med kol till en kostnad av 12 miljoner kronor om året. Bolaget är kommunalt ägt och det är kommuninvånarna som betalar för att rena bort PFAS. Men är det verkligen rimligt att den som drabbas av miljöförgiftning ska betala för reningen? Vad hände med ”förorenaren betalar”-principen?

Uppsala Vatten har under flera år fört en diskussion med Försvarsmakten om situationen och hur Försvaret kan ta sitt ansvar enligt principen att förorenaren ska betala för de åtgärder som krävs för att återställa. I detta fall har bolaget varit tvunget att vidta dyra åtgärder för att Uppsala ska kunna försörjas med rent dricksvatten. Men någon uppgörelse med Försvarsmakten har inte kommit till stånd.

Det är anmärkningsvärt att Försvarsmakten mot bakgrund av det mångåriga användandet av PFAS vid Ärna, flygflottiljens placering och gjorda undersökningar inte visat någon vilja att ta sitt ansvar för den miljöskuld som verksamheten där orsakat Uppsala kommun. Försvaret har inte heller har vidtagit några åtgärder för att stoppa ytterligare spridning av PFAS. 

Uppsala Vatten och Avfall AB har därför känt sig tvunget att stämma Försvarsmakten på 225 miljoner för föroreningen av Uppsalas vattentäkt.

I åtta år har Försvarsmakten duckat sitt ansvar för föroreningarna av Fyrisån och Uppsalabornas dricksvatten. Inte ens en stämning verkar ha fått liv i den. Var finns intresset hos försvaret att åtgärda ett miljöproblem vid källan? Att minimera skador inför framtiden? Var finns ansvarstagandet för de miljö- och hälsoproblem och de stora kostnader som Försvarsmakten har orsakat och som än i dag drabbar oss Uppsalabor? 

Vänsterpartiet ser med allvar på det faktum att kommuninvånarna tillåts stå för kostnader för den allvarliga föroreningen av våra gemensamma resurser som har orsakats av Försvarsmakten.  Nu vänder vi oss till regeringen och kräver svar på frågan om vilka åtgärder de ska ta till för att Försvarsmakten ska ta sitt ansvar för såväl den uppkomna föroreningen av Uppsala kommuns vattentäkt som på övriga platser där Försvarsmaktens verksamhet åstadkommit miljöskulder.