Försvara medborgarna i Sverige, Peter Hultqvist!

Svenska medborgare kartläggs av Turkiet. Varför protesterar inte regeringen likt våra grannländer, undrar journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bör protestera mot Turkiets kartläggning, skriver artikelförfattarna.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bör protestera mot Turkiets kartläggning, skriver artikelförfattarna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2019-09-29 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen avslöjades att den turkiska tankesmedjan SETA, en organisation som är välvilligt inställd till landets president Erdogan, har kartlagt svenskar i sin nya rapport ”PKK:s uppbyggnad i Europa”.

Den 666 sidor långa rapporten pekar med långa texter och stora bilder ut politiskt aktiva kurder i Europa och europeiska politiker i tolv länder. Avsnittet om Sverige är författat av Erdogan-fanatikern Murat Yesiltas, forskningsdirektör för säkerhetsfrågor på SETA.

Ihop med arton andra svenska medborgares namn, bild och uttalanden ingår exempelvis Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) i rapporten, som pekas ut för att lova stöd till kurdiska organisationer som terrorklassats i Turkiet, liksom Uppsalapolitikern Yekbun Alp.

Hultqvist anklagas för att ha träffat kurdiska YPG:s kvinnliga överbefälhavare Nasrin Abdullah – som fört ett framgångsrikt krig mot terrorrörelsen IS i kurdiska Syrien – och lovat henne svensk vård till kurdiska krigare som sårats i strider mot IS. Utpekandet av vår försvarsminister berör direkt vår regering och vårt internationella anseende.

Därtill anklagas Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som krävt att terrorstämpeln av PKK upphävs, för att ge stöd till en terrororganisation.

SETA-rapporten gör inte bara Sjöstedt till en måltavla för Erdogan-anhängare i Sverige, utan tar sig friheten att rekommendera svenska rättsväsendet att inleda en rättsprocess mot Vänsterpartiet. Tala om att lägga sig in i ett annat lands inre angelägenheter!

Till vår stora förvåning noterar vi att ingen i den svenska regeringen protesterat mot SETA-kartläggningen av svenska medborgare. Sverige och Utrikesdepartementet har inte heller kallat upp Turkiets ambassadör efter avslöjandet om kartläggningen.

Mest besvikna är vi på försvarsminister Peter Hultqvist som är direkt utpekad och som vägrat ta avstånd från rapporten. En försvarsminister som inte vill försvara sig själv kan knappast försvara Sveriges tio miljoner invånare.

Men regeringarna i våra grannländer Norge och Danmark har exemplariskt försvarat sina medborgare som pekats ut i samma SETA-rapport. Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide markerade tydligt att Norge inte accepterar att SETA åsiktsregistrerar norska medborgare som använder sig av sin yttrandefrihet.

På en pressträff med Søreide blev Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tvungen att lova att de norska medborgare som utpekats i rapporten inte ska gripas om de besöker Turkiet. Den norska säkerhetspolisen PST meddelade att hemlig åsiktsregistrering är straffbart enligt den norska strafflagens paragraf 126 (Nettavisen, 24/8-19).

I Danmark har den socialdemokratiska utrikesministern Jeppe Kofod och flera partiledare fördömt SETA-kartläggningen och utpekandet av danska politiker. Kofod har telefonledes meddelat sitt bekymmer till sin turkiske kollega och kallat upp Turkiets ambassadör i Danmark (Berlingske, 18/8-19).

I motsats till svenska Säpo har den danska säkerhetstjänsten PET informerat samtliga 100 danskar som utpekats i rapporten. De starka reaktionerna ledde till att SETA tog bort 35 av de utpekade danskarna i rapporten.

Men den svenska regeringen är som sagt totalt tondöv inför den turkiska kartläggningen av svenska medborgare. Peter Hultqvist, varför försvarar du inte svenskar som kartläggs av Erdogan-kontrollerade SETA precis som de norska och danska statsråden? När slutade Sverige att stå upp för yttrandefrihet, grundläggande demokratiska principer och värderingar?

Kurdo Baksi

samhällsdebattör och journalist

Murat Kuseyri

svensk-turkisk journalist

Läs mer om