Forskningen behöver både bredd och djup

Vi kan vara stolta över den spetsforskning som bedrivs vid våra lärosäten, skriver Matilda Ernkrans och Marlene Burwick.

Matilda Ernkrans och Marlene Burwick svarar Sverigedemokraterna.

Matilda Ernkrans och Marlene Burwick svarar Sverigedemokraterna.

Foto: Tomas Lundin/Arkiv

Debatt2021-06-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SLUTREPLIK

Regeringen har under Stefan Löfvens tid som statsminister gjort historiskt stora satsningar på utbildning och forskning i hela landet. Redan i år ökar vi resurserna till forskning med 3,4 miljarder. Kunskapslyftet som innebär en utbyggnad av permanenta utbildningsplatser, inklusive studiestöd, inom Komvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan. Bara under 2021 har universitet och högskolor från norr till söder tillförts medel som motsvarar över 19 000 nya utbildningsplatser.  

Detta, menar Sverigedemokraterna i sin replik (UNT 30/5), är något negativt. Något som ”rimmar illa om Sverige som en kunskapsnation”.

För oss socialdemokrater är investeringar i forskning och utbildning självklara för Sveriges framtid. Därför är det inte en slump att det är under socialdemokratiskt ledda regeringar som de stora investeringarna görs i forskning, som högskolor byggs ut och universitet inrättas. Vi vet att kunskap och forskning i hela landet bygger samhället starkare.

Enligt Sverigedemokraterna har en ”stor del av anslagen gått till högskolor som inte utmärkt sig nämnvärt för excellent forskning”. 

Det är både elitistiskt och felaktigt. Vi kan vara stolta över den internationellt erkända spetsforskning som bedrivs vid våra lärosäten, såväl vid högskolorna, de nyare universiteten som vid de äldre större universiteten. Dessutom finns här samhällsviktiga utbildningar som är avgörande för vår välfärd och utveckling.

En grundförutsättning för att kunna ta till sig nya idéer och kunskap är ett öppet samtalsklimat, där idéer kan brytas mot varandra för att skapa bredare förståelse. Även kontroversiella frågor ska kunna lyftas vid våra universitet och högskolor. Förutsättningen är dock en god samtalston där lärare och studenter kan mötas i ömsesidig respekt för att skapa vetenskapligt mervärde. Den akademiska friheten är viktig, och därför har vi stärkt den genom en lagändring så att, utöver den redan lagstadgade forskningens frihet, är nu också principen om den akademiska friheten inom hela verksamheten inom den högre utbildningen lagfäst.

Sverigedemokraterna säger att de anser det viktigt att alla forskningsfält kan diskuteras. Där håller vi för en gångs skull med varandra, diskussion och debatt är bra. Men att avskaffa stöd till hela forskningsfält är inte det. Men det är just vad Sverigedemokraterna vill – slopa stödet till genusforskning.

Vi frågar oss varför just finansiering till forskning om genus, kön och jämställdhet borde strypas – kanske finns det en oro bland Sverigedemokraterna för vad forskningsresultaten skulle kunna visa? 

Vi Socialdemokrater fortsätter miljardsatsa på högre utbildning och forskning. Samtidigt ökar vi möjligheterna till utbildning i hela landet. Det kommer på sikt stärka oss både som människor och som nation.