Bantad förskola hårt slag för lokalsamhället

Tierps kommun tänker fel som vill minska antalet platser på förskolan i Karlholmsbruk, skriver Fredrik Sandberg och Ulla-Marie Keddyson.

Politikerna i Tierps kommun underskattar vilken roll förskolan spelar för lokalsamhället, skriver Fredrik Sandberg och Ulla-Marie Keddyson.

Politikerna i Tierps kommun underskattar vilken roll förskolan spelar för lokalsamhället, skriver Fredrik Sandberg och Ulla-Marie Keddyson.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Debatt2024-03-18 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid då man över hela landet kämpar för att hålla sina lokalsamhällen levande och attraktiva för nuvarande och framtida generationer, har politikerna i Tierps kommun tagit ett beslut som riskerar att undergräva dessa ansträngningar.

Beslutet att minska antalet platser på förskolan i Karlholmsbruk är inte bara en omedelbar nackdel för de drabbade familjerna; det bär med sig en kedjereaktion av negativa konsekvenser för hela samhället. Att tvinga föräldrar att skjutsa sina barn till förskolor på andra orter innebär inte bara ett ökat bilåkande med därav följande miljöpåverkan, utan också ökad stress för både barn och föräldrar. Barnen förlorar värdefull tid med familjen och möjlighet till lek och vila, samtidigt som föräldrarna måste anpassa sina arbetsliv efter en mer komplicerad logistik.

Det finns en uppenbar risk att förskolan i Karlholmsbruk ständigt kommer att arbeta vid sin maxkapacitet, vilket ökar sannolikheten för att ännu fler barn i framtiden kommer att behöva placeras på förskolor i andra orter. Detta undergräver Karlholmsbruks attraktivitet som bostadsort och kan leda till en negativ spiral där färre familjer väljer att bosätta sig där. Konsekvenserna sträcker sig längre än så; en minskning av antalet barn i området kan leda till att lokala idrottsföreningar och andra fritidsaktiviteter får svårt att överleva. Därmed riskerar hela samhällets vitalitet att försvagas. 

Dessutom lyfter detta fram en större fråga om rättvis tillgång till grundläggande tjänster i hela landet. I ett samhälle där en bil ofta är en nödvändighet snarare än ett val, vilket perspektiv ger detta på politikernas ansvar att tillhandahålla tjänster som underlättar, snarare än komplicerar, livet för sina medborgare? Det framstår som att beslutsfattarna har förlorat ur sikte hur viktigt det är med en tillgänglig och närbelägen förskoleverksamhet för att upprätthålla levande lokalsamhällen. 

I ljuset av ovanstående är det av yttersta vikt att politikerna i Tierp omprövar sitt beslut. För att säkerställa en hållbar framtid för Karlholmsbruk och liknande samhällen krävs: 

  1. En omedelbar översyn av beslutet att minska förskoleplatserna, med målet att bevara och stärka den lokala förskoleverksamheten. 
  2. Ett långsiktigt åtagande från kommunens sida att investera i och utveckla grundläggande tjänster som stödjer familjer och bidrar till samhällets övergripande välbefinnande. 
  3. En dialog med lokalsamhället för att förstå och tillgodose deras behov och förväntningar på förskoleverksamheten och andra viktiga tjänster. 
  4. Strategier för att minska behovet av bilåkande genom att säkerställa att grundläggande tjänster, såsom förskolor, finns tillgängliga inom rimligt avstånd från barnens hem. 
  5. En övergripande vision för hur hela landet kan erbjudas likvärdiga förutsättningar för en god livskvalitet, oavsett var man väljer att bo.

Genom att ta dessa punkter på allvar kan Tierps politiker visa att de står upp för alla sina medborgares rätt till en god och jämlik livsmiljö – en grundpelare för ett starkt och hållbart samhälle.