I dagarna har Partiet Vändpunkts första partiprogram nu offentliggjorts. Det är en heltäckande politik som utgår från en realistisk syn på klimatpolitikens två ben. Dels en kraftfull klimatpolitik på naturvetenskaplig grund som fasar ut fossila bränslen utan önsketänkande om ständigt ökad konsumtion. Dels en ekonomisk politik med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader för ett samhälle som hänger ihop.
Slutsatsen från FN:s paneler för klimat och biologisk mångfald, IPCC och IPBES, är att en ständigt ökad materiell produktion och konsumtion inte längre är ett recept för framgång för i-länder. Tvärtom mot vad de flesta tror så använder vi i Sverige och EU lika mycket naturresurser per BNP-krona som för 30 år sen. Någon ”avmaterialisering” av tillväxten har vi alltså inte. Vi behöver fråga oss vad meningen är med att alla ska jobba heltid för att producera saker som redan finns i överflöd och som skapar stress för både människor och natur.
BNP per person i Sverige fördubblades 1990–2020 så om tillväxt löser alla problem borde de vara lösta nu. I stället har stressen och inkomstklyftorna fortsatt att öka samtidigt som klimatet och ekosystemen försämras. Vi vill att alla ska få mer frihet att leva sitt liv som man själv vill, fast inom naturens gränser.
Partiet Vändpunkt lyfter fyra punkter:
1. Klimatnödläget kräver en kraftfull och rättvis klimatpolitik
Det måste kosta mer att förstöra andra människors livsbetingelser. För det är exakt det vi gör när vi använder fossila bränslen. Vi behöver vänja oss vid högre skatter och priser på fossila bränslen och andra naturresurser. Koldioxidskatten behöver höjas och intäkterna återbetalas till medborgarnas skattekonton, dubbelt upp för glesbygdsbor. De flesta invånare får därmed mer pengar i plånboken trots högre bensinpriser. Detta gynnar energieffektivisering och jämlikhet och är betydligt smartare än dagens politik, med sänkta bränsleskatter och elpriskompensation. Vi vill också gynna landsbygden och lantbruket genom att ställa samma krav på importerade livsmedel som svenska lantbrukare redan följer, det är schysst konkurrens.
2. Medborgarråd om klimatpolitiken
Klimatomställningen måste vara rättvis. Att höja energi- och koldioxidskatter och samtidigt sänka kapitalskatter för rika bäddar för folkliga uppror som de gula västarna i Frankrike. För att lösa denna konflikt beställde Frankrikes president ett medborgarråd. Förslagen från medborgarrådet har fått stöd av en bred majoritet av den franska befolkningen vilket visar hur viktigt det är att fördjupa det demokratiska samtalet bortom lobbyisterna. Partiet Vändpunkt vill att Sveriges regering beslutar om ett medborgarråd om den svenska klimatpolitiken.
3. Basinkomst
En basinkomst, som ger ekonomisk trygghet åt alla, är ett modernt och flexibelt sätt att ”dela på jobben” eftersom de flesta människor kommer att välja lite mer fritid, till exempel en kortare arbetsvecka, om konkurrensen och rädsla för utanförskap minskar. Tidigare försök med basinkomst har visat att människors kreativitet frigörs och fler kommer i arbete - meningsfullt arbete. Inlåsningseffekten av dagens försörjningsbidrag försvinner när alla får basinkomst och skattesystemet ändras till en platt skatt på ca 60 procent. Detta finansieras genom återinförda och höjda kapitalskatter samt en modern skattereform.
4. Skogen, vårt gröna guld
Vi vill transformera skogsbruket för att optimera klimatnytta, biologisk mångfald samt en mängd ekosystemtjänster inklusive ekoturism, vilket också ger inkomster för landsbygden. Ett kalhyggesfritt skogsbruk, som samexisterar med renskötsel och rekreation, bör producera en ökad timmerandel för fortsatt inlagring av koldioxid.
Med större areal skyddad skog blir det mindre skogsråvara över till kortlivade pappersprodukter och bioenergi, som också behövs men vars klimatnytta är betydligt mindre. Skogen räcker till alla våra behov men inte till vår girighet, för att parafrasera Gandhi.