Norden, Arktis och Östersjöområdet präglas sedan ett antal år av en stigande övnings- och rustningsspiral som kombineras med en allt högljuddare retorik. Såväl Nato som Ryssland bidrar till denna utveckling. Detta är en oroande utveckling och det är dags för Nordens länder att ta initiativ till att bryta den.
Vägen dit är att stärka de säkerhetspolitiska instrumenten. Vi vill skapa en politik för att minska spänningar och krigshot.
Vi respekterar att Finland och Sverige vill fortsätta vara militärt alliansfria och avvisar fullt medlemskap i Nato, och vi uppmanar till ett tätare nordiskt samarbete, som säkrar nedrustning, stärker FN och bidrar till att dansk, isländsk och norsk utrikespolitik inte blir beroende av ett Nato med Donald Trump i spetsen.
Nordens säkerhet förutsätter en aktiv självständig utrikespolitik med ett brett engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter och folkrätt, för kvinnors frigörelse och global social rättvisa. Men det kräver också ett aktivt arbete för nedrustning, konfliktförebyggande insatser, ett starkt FN, intensifierat arbete inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och en återupprättad respekt för folkrätten. De nordiska länder som är med i EU bör föra fram denna politik även där.
Kritiken mot Rysslands kränkningar av folkrätten i Ukraina och Syrien måste stå fast.
Det är centralt för vår säkerhet att existerande nationsgränser, folkrätten och varje lands suveränitet respekteras. Samtidigt behöver vi utveckla kontakterna med det ryska civilsamhället och skapa bättre förutsättningar för utbyte i olika former.
I Trump har världens starkaste militärmakt fått en överbefälhavare som är oberäknelig och saknar respekt för internationell rätt. Valet av Trump har gjort världen mer osäker och ökat riskerna för att USA och i förlängningen Nato ska dras med i pågående väpnande konflikter eller starta nya. Utvecklingen i USA förstärker behoven av att Norden ökar sitt samarbete.
Ett aktivt arbete för nedrustning och avspänning i Norden måste innefatta Östersjön, Arktis och demilitarisering av rymdprogrammen.
Detta bör bli ett fokusområde för Nordiska rådets kommande arbete. Men det kräver också ansträngningar på alla nivåer; diplomater, myndigheter, organisationer, mellanfolkliga kontakter och forskarsamarbete – alla kan bidra i det säkerhetspolitiska arbetet. Här bör en samlad, nordisk strategi tas fram för fred, avspänning och nedrustning i Norden.
Vapenexport till diktaturer, krigförande stater och länder som begår grova och omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna stärker inte freden. De nordiska länderna bör gå före i arbetet mot bättre internationell kontroll av vapenhandel och i det egna landet förbjuda export till förtryckande och krigsförande länder.
De nordiska vänsterpartierna föreslår därför följande:
Vi vill att det utarbetas en samlad, nordisk strategi för fred, avspänning och nedrustning i Norden.
Vi vill stärka FN:s arbete för fred och säkerhet. Vi vill därför att de nordiska länderna förbereder och samövar förband som kan användas för gemensamma fredsbevarande insatser med FN-mandat. Det avgörande beslutet om sådana insatser tas alltid av respektive land.
Vi föreslår att de nordiska länderna förbjuder vapenexport till förtryckande och krigförande länder, och de bör internationellt lyfta frågan om förbud mot och kontroll av vapenhandel.
Vi stödjer den tidigare tyska utrikesministern Steinmeiers initiativ i OSSE om att inleda nya förhandlingar om ett nytt multilateralt avtal för rustningskontroll i Europa. Målet är nya förhandlingar om nedrustning i Europa och att såväl Ryssland som Nato via sådana förhandlingar ska avstå från upprustning och offensiva övningar i Östersjöområdet.
Vi föreslår att Nordiska rådet anordnar en nordisk freds- och säkerhetskonferens för att diskutera nedrustning och avspänning i Östersjön och Arktis samt, att Nordiska Rådet på sikt tar initiativ till en bredare internationell konferens med dit alla länder kring Östersjön bjuds in för att främja detta.
Vi föreslår att forskningen i freds- och konfliktlösning förstärks i våra respektive länder och att det påbörjas ett tätare samarbete mellan de nordiska länderna.
Vi vill att de nordiska länderna bidrar till kärnvapennedrustning. Ett konkret steg för det är att göra Norden och Arktis till kärnvapenfria zoner. Vi vill se ett förbud mot kärnvapen i form av en juridiskt bindande kärnvapenkonvention som förbjuder tillverkning, provning, innehav och användning av kärnvapen och fastställande av de mekanismer som krävs för att eliminera dem inom en överenskommen tidsram.
Li Andersson, ordförande, Vänsterförbundet, Finland
René Gade, fredsordfører, Alternativet, Danmark
Høgni Hoydal, formand, Tjodveldi, Færøerne
Katrín Jakóbsdottir, formann, Venstre grönne (VG), Island
Audun Lysbakken, partileder, Sosialistisk Venstreparti (SV), Norge
Pia Olsen Dyhr, formand, Socialistisk Folkeparti (SF), Danmark
Sara Olsvig, formand, Inuit Ataqatigiit, Grønland
Jonas Sjöstedt, ordförande, Vänsterpartiet, Sverige
Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten, Danmark