Under året har många i kommunen, inklusive vi i partiet Tierpslistan, samlat in namn till ett folkinitiativ. Syftet har varit att tvinga fram en folkomröstning och stoppa Centerpartiets och Moderaternas planer på att släcka ner gatubelysningen på Tierps kommuns landsbygd.
Frågan har väckt stort engagemang. På de flesta ställen blir det becksvart när belysning släcks och raseras. Självklart sticker det i ögonen när grundläggande service och trygghet försämras i byar och i glesbygd, trots att de betalar lika mycket skatt som de i centralorten. Många har särskilt pekat ut de skolvägar där deras barn kommer behöva gå i vintermörkret till skolskjutsen – dessa är utan undantag rödmärkta för eventuell nedplockning i styrets planer.
I höstas lämnades medborgarnas signaturer in. Nu har de granskats och godkänts. Kommunen har kommit fram till att folkinitiativet med råge klarar kommunallagens tröskel på 10 procent av de röstberättigade.
Detta är det första framgångsrika folkinitiativet i kommunens historia, och har redan gett avtryck. De styrande allianspartierna har nu föreslagit att tidigarelägga revideringen av belysningsplanen till under 2025, hålla samråd om var det ska lysa, och pausa icke-akut nedplockning av lyktstolpar tills en ny plan är på plats.
Men frågan är inte avgjord.
Sara Sjödal (C) har redan lovat belysning på landsbygden en gång och sedan brutit det löftet. Det finns inget som faktiskt garanterar att revideringen kommer leda till att mer belysning blir kvar. Inte heller finns det någon uttalad ambition om att tända i de många byar som står släckta idag under tiden planen görs om.
Från och med dagen då folkinitiativet lämnades in har kommunens högst uppsatta politiker ringt ner människor i de byar som de vill mörklägga och bett om att få komma och prata. Vi var nyligen med på ett av mötena för att lyssna på vad de hade att säga. De nämnde inget om initiativet och trots att de någon dag senare skulle lova revidering försvarade de då den planerade nedplockningen.
Kommuninvånarna ska tacka snällt för att ha fått Sveriges förträffligaste belysningsplan, och all kritik bygger på okunskap, låter det som från de styrande. Informationen politikerna spridit under dessa besök är vilseledande och chockerande ofta rent felaktiga. På vissa ställen har de ställt ut löften till områden och hushåll som de överhuvudtaget inte kan infria under den plan de antagit.
Om de nya samråden och dialogerna går till på samma sätt, sätter vi inte mycket hopp till dem. Därför står Tierpslistan fast vid att medborgarnas krav på folkomröstning måste hörsammas.
Vi har pratat med tusentals personer under arbetet med initiativet, både i områden som ska släckas och i andra delar av kommunen. Vi är övertygade: den förkrossande majoriteten vill att belysningen ska vara kvar. Om detta åskådliggörs i en folkomröstning får politikerna svårare att spela bort det.
De styrande vill i kommunfullmäktige lägga veto mot att hålla en folkomröstning. Men eftersom så många står bakom den krävs enligt lag att två tredjedelar av politikerna i fullmäktige står bakom deras veto. Annars blir omröstningen av.
Vi vill rikta ett tack till alla som bidragit till att samla namn till folkinitiativet och till de som skrivit på, oavsett partipreferens i övrigt. Responsen på folkinitiativet har visat att det går att få till förändring om tillräckligt många arbetar tillsammans, även i Tierps kommun.
Men de andra politikerna ger inget gratis. De hade aldrig gått med på ens en revidering och stopp för nedplockning av stolpar utan folkinitiativet. Om de inte lyssnar måste de helt enkelt tvingas till det.
Fullmäktiges beslut kommer idag. Oavsett utfall kommer vi i Tierpslistan arbeta för att belysningen blir kvar på alla sätt vi kan.