I Sverige har alla medborgare samma grundläggande fri- och rättigheter. Detta gäller oavsett ålder, kön eller härkomst. Men de här friheterna utmanas nu på bred front av hederskulturen.
Den här utvecklingen kan aldrig accepteras och bör särskilt uppmärksammas i dag, på den internationella dagen mot våld mot kvinnor.
Kampen för jämställdhet mellan män och kvinnor har varit lång. Även om Sverige inte är ett perfekt land i det hänseendet har vi trots allt kommit relativt långt. I dagens Sverige är det exempelvis självklart att även flickor och kvinnor ska få göra självständiga livsval, oaktat vad familjen och släkten tycker
Men så ser inte situationen ut för kvinnor i alla delar av världen, även om det förstås skiljer sig åt inom såväl kontinenter som länder. I Sydasien, delar av Afrika och Mellanöstern förekommer det att barn gifts bort mot sin vilja.
Unicef uppskattar att fler än 650 miljoner kvinnor världen över har ingått äktenskap som barn och att fler än två miljoner flickor könsstympas varje år.
Det här är siffror som är svåra att ta in, men som ger viktiga insikter om skillnaderna i levnadsvillkor runt om i världen.
Inte minst då Sverige har tagit emot ett stort antal människor från länder där dessa företeelser är mer utbredda måste även vi hantera problemen på nationell och lokal nivå. Många som har kommit till Sverige har flytt från våld och förtryck. Inte sällan har de blivit förföljda på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning, sitt kön eller sin sexuella läggning. Vi har ett ansvar att göra Sverige till en riktig fristad för dessa människor. Ett land fritt från hedersförtryck.
Hedersfrågan förtjänar därför ett särskilt fokus i dag, på den internationella dagen mot våld mot kvinnor.
Alldeles för länge har ängslighet och kulturrelativism gjort att hedersproblematiken inte har tagits på tillräckligt stort allvar. Det är ett svek mot alla som har begränsats och skadats i hederns namn. Moderaterna vill att Sverige slår in på en ny väg där kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck trappas upp. Där våra grundläggande värderingar försvaras.
Därför har vi bland annat drivit på för att brott med hedersmotiv ska ges en särskild brottsrubricering, att ett totalförbud mot barnäktenskap införs och att informationsinsatserna för att motverka könsstympning och oskuldskontroller stärks.
De här åtgärderna motiveras av att det hedersrelaterade våldet är spritt i Sverige och i vårt län.
Tris (Tjejers rätt i samhället) har genomfört en studie av hedersförtryck i samtliga klasser i årskurs nio i de kommunala tätortsskolorna i Uppsala kommun. Hela två tredjedelar av de utrikesfödda flickorna i Uppsala får inte bestämma helt själva vem de ska gifta sig med. Enkäten visar även att elva procent av flickorna och fem procent av pojkarna upprepade gånger de senaste tre åren har utsatts för våld, kränkningar och hot av familj eller släkt.
Hederskulturens utbredning är ett allvarligt problem när det kommer till förtryck av och våld mot kvinnor. Ett problem som vi inte ska vara rädda för att uppmärksamma och bekämpa.