I dag lördag 25 augusti håller Försvarsmakten sin stora Flygdag i Uppsala. Vi är många som kommer att vara på plats och med stort intresse se hur hela bredden av verksamhet visas upp.
Flera stora nyinvesteringar sker i Flygvapnet som kommer att medverka till att stärka Sveriges försvarsförmåga. Moderaterna har nyligen presenterat en omfattande försvarssatsning som om den blir verklighet kommer att leda till en utökning av Försvarsmakten.
Att på sikt etablera en fjärde flygflottilj i Uppsala är ett av de konkreta förslagen vi lägger fram.
Säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats betydligt de senaste åren. Försvarsmaktens bedömning är att Ryssland kommer att fortsätta öka sin militära förmåga efter 2020 samtidigt som Sveriges förmåga nedgår med den nuvarande planeringen. Detta är en oacceptabel utveckling för oss moderater. Därför har vi gått fram med beskedet att Sveriges försvarsförmåga måste öka och att försvarsanslaget ska fördubblas, upp till två procent av BNP inom tio år. Försvarspolitik blir nu väldigt mycket försvarsekonomi.
Moderaterna har gett tydligt besked om vilken ram vi ser framöver för försvaret.
Det är centralt för att ge Försvarsmakten långsiktiga planeringsförutsättningar och för att diskussionen ska handla om hur vi kan öka själva försvarsförmågan.
Tyvärr så lyckas regeringen varken ge besked om man är villig att skjuta till de extra 18 miljarder som Försvarsmakten begärt fram till 2021 eller vad man vill göra på längre sikt för att stärka försvaret.
Moderaterna har pekat ut kursen framåt i rapporten ”Ett starkt försvar – för att säkra Sverige”. Den innehåller en rad förslag hur Sveriges försvar och säkerhet kan stärkas under perioden 2019–2030. Det handlar om hela paletten från hur villkoren för försvarets personal kan förbättras och vilken ny materiel som bör prioriteras till behovet av ett nationellt säkerhetsråd för att förbättra krisledningen och om hur vi kan ta ytterligare steg mot ett svenskt Natomedlemskap.
Flera av förslagen har också en tydlig bäring på Uppland och Mälardalen.
Vi föreslår bland annat att ett antal av den nuvarande Jas Gripen C/D-versionen ska behållas även efter att den nya E-versionen införs.
Detta för att kunna fylla upp krigsorganisationens sex stridsflygdivisioner och på sikt utöka dem till åtta. En utökning av krigsorganisationen skulle betyda just att en fjärde flygflottilj inrättas i Uppsala.
För att stärka skyddet av viktiga hamnar och flygplatser, som Arlanda, och annan vital infrastruktur så vill Moderaterna att Hemvärnet utökas från dagens cirka 21 500 personer till 30 000 och att Hemvärnet ges bättre utrustning för att kunna lösa sina uppgifter. Erfarenheterna av att man nu i mindre skala har tillfört granatkastare är genomgående positiva och motiverar mer av detta. Vidare ser vi även ett behov av att upprätta en lättare armébrigad i Stockholmsområdet. På marinsidan skulle fler ubåtar stärka försvarsförmågan och även anskaffning av nästa generations ytstridsfartyg bör påbörjas i närtid. Cyber- och underrättelseförmågorna kommer också behöva utvecklas.
Utifrån det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde, och även globalt, så måste Sveriges försvar stärkas.
Därför har vi moderater presenterat finansierade och trovärdiga förslag för hur vi kan tillgodose Försvarsmaktens behov på kort sikt och på längre sikt ytterligare stärka den svenska försvarsförmågan.
Den förmågebredd som kommer att speglas vid Flygdagen i Uppsala behöver långsiktigt både förstärkas och fördjupas för att stärka Sveriges försvarsförmåga.
Hans Wallmark, riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson (M)Fredrik Ahlstedt, kommunalråd i Uppsala (M)