Fler verktyg behövs mot brottsligheten

Sverige får inte bli ett paradis för kriminella, skriver Mikael Oscarsson (KD).

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för KD

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för KD

Foto: Pressbild

Debatt2021-07-08 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början av juni greps 800 personer i en global polisinsats mot organiserad brottslighet, Operation Trojan Shield. 155 av gripandena, alltså nästan 20 procent, skedde i Sverige.

Ett sorgligt faktum är att den här typen av operationer aldrig hade varit möjliga att initiera på plats i Sverige. Svensk polis får helt enkelt inte avlyssna krypterade tjänster preventivt. Vi ska vara mycket tacksamma att amerikansk och fransk polis hjälpte oss med detta. Det är något den svenska regeringen, som gärna tar åt sig äran för operationen, inte låtsas om. Snacka om hyckleri.

Insatsen möjliggjordes av att FBI under täckmantel kunnat plantera krypterat material i ett stort kriminellt nätverk. Ett viktigt förarbete hade redan gjorts av den franska polisen, som genomförde en stor operation ifjol där de lyckades hacka den krypterade telefontjänsten Encrochat. Enligt Polisen finns ett tydligt samband mellan forceringen av Encrochat och det minskade antalet skjutningar i Uppsala. 

Kristdemokraterna vill se en lagändring, där hemliga tvångsmedel, som telefonavlyssning och hemlig dataavläsning, ska kunna användas proaktivt mot gängmedlemmar. Trojan Shield visar inte bara att Sverige har blivit en bas för organiserad brottslighet. Den visar också att vi har en lång väg att gå innan vi kan få bukt med problemen. 

Vad är det som gör att Sverige uppfattas som ett ”smörgåsbord” för den här sortens kriminalitet? En förklaring är att vi har ett välfärdssystem med stora förmåner som det är lätt för obehöriga att nästla sig in i. Under de senaste 15 åren har bidrag och transfereringar på över 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt, detta enligt regeringens egna beräkningar. Någon samlad uppföljning av detta bortfall har aldrig gjorts. Att fusk inte ska löna sig borde vara en självklarhet. Men någon långsiktig strategi för att komma till bukt med detta fiffel finns tyvärr inte.

Bidragsfusk och andra former av social brottslighet är rena växthuset för tyngre kriminalitet. En metod som många utländska kriminella använder sig av är att skaffa sig flera identiteter. Ett svenskt samordningsnummer ger en person som inte är folkbokförd i Sverige möjlighet att ansöka om en rad välfärdsförmåner. Under 2019 rapporterades att 393 000 av de 873 000 samordningsnummer som fanns registrerade inte hade kunnat styrkas mot en identitet.

2017 var jag den förste riksdagsledamoten som uppmärksammade den här problematiken från talarstolen. Gång på gång har jag frågat regeringen vad de tänker göra åt saken. Deras svar har alltid varit yrvaket och otillräckligt. De regeländringar som trädde ikraft under våren, som bland annat innebär att den som tilldelats ett samordningsnummer ska kunna uppge en aktuell kontaktadress, är ett slag i luften. 

Det finns flera exempel på adresser i norra Stockholm där mellan 150 till 500 personer är skrivna. Men regeringen har, trots skarpa uppmaningar, inte infört några begränsningar i hur många personer som kan skriva sig på en och samma adress. 

Läget är mycket allvarligt. Därför kräver vi kristdemokrater att samtliga samordningsnummer vilandeförklaras, undantaget de personer som fysiskt inställer sig på ett kontor och styrker sin identitet.

Ett annat sätt att göra Sverige mindre attraktivt för de internationella stöldligorna är att begränsa antalet bilar som får registreras på tillfälliga personnummer till en eller max två bilar.

I dag finns ingen gräns för hur många bilar som kan ägas på ett samordningsnummer. Enligt polisen finns det över 700 samordningsnummer med fler än tio bilar registrerade på sig. I flera fall har personer med samordningsnummer registrerat sig på över 2 000 bilar. Dessa fordon används som obeskattade, obesiktade och oförsäkrade verktyg i de kriminella ligornas verksamhet. 

Utländska ligor ligger bakom 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner. Varje år förs stöldgods för miljardbelopp ut ur Sverige. Men eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. 

Tullen har länge saknat laglig möjlighet att stoppa stöldgods som förs ut ur Sverige. KD har i flera års tid krävt att regeringen vidtar fler åtgärder. Nyligen skedde en lagändring. Tyvärr var den så pass dåligt utformad att Tullverket själva larmat till regeringen och varnat för att ingenting kommer förändras till det bättre.

Sverige ska inte vara ett paradis för kriminella. Därför behöver vi en ny regering som tar krafttag mot den organiserade brottsligheten, där den förra har misslyckats.