Trygghet ska vara en självklarhet i Uppsala

Vi behöver ta krafttag för att återupprätta tryggheten i vår stad, skriver Maria Rosander, nyvald gruppledare för SD Uppsala.

Uppsala behöver bland annat fler ordningsvakter, övervakningskameror och bakgrundskontroller av anställda i kommunens omsorg, skriver Maria Rosander från Sverigedemokraterna.

Uppsala behöver bland annat fler ordningsvakter, övervakningskameror och bakgrundskontroller av anställda i kommunens omsorg, skriver Maria Rosander från Sverigedemokraterna.

Foto: Alexzandra Persson/Adam Wrafter/Victor Bomgren

Debatt2024-12-26 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag växte upp i Uppsala var staden en plats där trygghet var en naturlig del av vardagen. Visst förekom brottslighet, men det var av ett annat slag än vad vi ser idag. Händelser som förnedringsrån, narkotikahandel och sexualbrott i den kommunala vården var inte lika framträdande. Den förändrade situationen har gjort mig alltmer övertygad om att vi behöver ta krafttag för att återupprätta tryggheten i vår stad.

Som polis, mamma och lokalpolitiker ser jag idag en vardag där många invånare känner sig otrygga. Flera faktorer ligger bakom denna utveckling, och vi behöver våga prata om dem. Under lång tid har Sverige tagit emot ett stort antal människor genom migration, och integrationen har inte fungerat som den borde. Det har bidragit till sociala utmaningar som i vissa fall lett till ökad kriminalitet. Samtidigt har både rödgröna och borgerliga regeringar misslyckats med att hantera denna utveckling.

undefined
Maria Rosander, ledamot i kommunstyrelsen och gruppledare (SD).

Ett område där detta blivit tydligt är inom den kommunala vården. Det har förekommit fall där äldre blivit utsatta för brott av personer som anställts för att ge dem omsorg. Det är oacceptabelt. Tidigare hade vi obligatoriska utdrag ur belastningsregistret för vårdpersonal, men denna rutin togs bort under en tid, vilket öppnade upp för risker. Jag vill se att dessa kontroller inte bara återinförs utan också görs regelbundet för att skydda våra mest sårbara invånare.

Tryggheten behöver också stärkas i det offentliga rummet. Regeringen har nyligen föreslagit att kommuner ska få större möjligheter att använda kameraövervakning. Som polis har jag sett hur kameror kan vara ett ovärderligt verktyg för att förebygga och lösa brott. Jag kommer därför att arbeta för att Uppsala ska använda denna möjlighet fullt ut, så att brottslingar inte går fria på grund av bristande övervakning.

Otryggheten påverkar också det lokala näringslivet. Skadegörelse och stölder har blivit en stor belastning för butiksägare, och i många fall har butiker tvingats låsa in varor för att skydda sig. För att stärka näringslivet i kommunen behöver vi fler patrullerande ordningsvakter, bättre stadsplanering och satsningar på förebyggande åtgärder, som bättre belysning och tryggare offentliga miljöer.

När Socialdemokraternas partiledare lovade att vända på varje sten i kampen mot brottsligheten var resultatet långt ifrån vad som behövs. Sverigedemokraterna och jag kommer däremot att fortsätta kämpa för att göra Uppsala tryggt igen. 

Trygghet ska inte vara något man drömmer om – det ska vara en självklarhet.