Utanförskapet är vår tids största samhällsproblem – framför allt i de särskilt utsatta områdena. Den enskilt viktigaste faktorn för att bryta utanförskapet är att få de som idag står utanför samhället i arbete.
Därför har Almega i en ny rapport undersökt arbetsmarknadsläget i de särskilt utsatta områdena. Den visar att fler av de boende i områdena jobbar. Uppsala och Gottsunda utgör inget undantag: Sysselsättningsutvecklingen är positiv för såväl män som för kvinnor.
Särskilt stark är utvecklingen för nyanlända män där andelen sysselsatta ökat från 42 procent år 2017 till 62 procent år 2021. Sysselsättningsgraden för gruppen nyanlända män är nästan lika stark som för gruppen alla män. Även om utvecklingen för kvinnor också är positiv är den dessvärre inte lika stark som för män. Tyvärr har skillnaden i sysselsättning mellan könen faktiskt ökat de senaste åren.
Det är i tjänsteföretag som de flesta instegsjobben finns. Jobb som ofta inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion. Med rätt insatser skulle dessa kunna tillsättas av den stora outnyttjade arbetskraftsreserv som finns i de särskilt utsatta områdena.
Trots vissa ljusglimtar finns det mycket arbete kvar att göra. Det krävs en mer effektiv jobbpolitik för att bryta utanförskapet. Därför lägger Almega fram följande fem förslag.
- Inför etableringsjobben
Trots att EU-kommissionen gett grönt ljus och att arbetsmarknadens parter och riksdagen är överens har regeringen ännu inte kommit till skott och genomfört denna nödvändiga reform. Det är därför hög tid att regeringen inför etableringsjobben.
- Fortsätt reformera Arbetsförmedlingen
Reformeringen av Arbetsförmedlingen har hittills varit framgångsrik, men alltför begränsad. Fler arbetslösa måste få ta del av matchningstjänster, rustande insatser och korta yrkesutbildningar. Därför måste reformen av Arbetsförmedlingen få fortlöpa.
- Skärp kraven på aktivitetskrav för arbetslösa
Många företag, exempelvis inom besöksnäringen, vittnar om att arbetslösa tackar nej till anställning, vilket är oacceptabelt. Almega föreslår att Arbetsförmedlingen skärper myndighetsutövningen både vad gäller bedömningen av vad som är lämpligt arbete, kontrollen av arbetssökandet samt att sanktionstrappan tillämpas striktare.
- Öka skillnaderna mellan bidrag och arbete
Det måste alltid löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Därför vill Almega sänka skatten på arbete genom att bygga ut jobbskatteavdraget. Dessutom måste bidragssystemet ses över. Det är orimligt att via bidrag och ersättningar kunna få inkomster som en heltidsinkomst från arbete.
- Sänk arbetsgivaravgifterna
Det måste alltid löna sig att anställa. Sveriges höga arbetsgivaravgifter hämmar i dag expansion och nyanställningar. För att göra det billigare att anställa och behålla personal måste arbetsgivaravgifterna sänkas.
Att gå till ett arbete kan vara skillnaden mellan utanförskap och integration. Om regeringen på allvar vill bryta utanförskapet måste därför tjänstesektorn ges bättre förutsättningar att skapa ännu fler jobb. Det finns ingen anledning att dröja. Sverige kan inte vänta.