Finlands sak Àr vÄr

Om Finland vÀljer att bli medlem i Nato, vilket framstÄr som sannolikt, kan Sverige inte stÄ ensamt kvar utanför, skriver Heimdals ordförande André Popovski.

Om Sverige och Finland skulle inkomma med en gemensam ansökan skulle det kraftigt stĂ€rka bĂ„da vĂ„ra lĂ€nders nationella sĂ€kerhet, hela ÖstersjöomrĂ„dets stabilitet, och bli det starkast tĂ€nkbara bĂ„lverket för vĂ„ra lĂ€nders frihet, skriver AndrĂ© Popovski.

Om Sverige och Finland skulle inkomma med en gemensam ansökan skulle det kraftigt stĂ€rka bĂ„da vĂ„ra lĂ€nders nationella sĂ€kerhet, hela ÖstersjöomrĂ„dets stabilitet, och bli det starkast tĂ€nkbara bĂ„lverket för vĂ„ra lĂ€nders frihet, skriver AndrĂ© Popovski.

Foto: TT/Privat.

Debatt2022-04-11 16:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Rysslands illegala invasion av Ukraina har i grunden förĂ€ndrat Europas sĂ€kerhetspolitiska lĂ€ge. Ryssland ligger i Sveriges och Finlands nĂ€romrĂ„de, och Kremls anfallskrig destabiliserar ocksĂ„ vĂ„r del av vĂ€rlden. Ryssland utgör ett hot mot vĂ„r frihet, vĂ„r sjĂ€lvstĂ€ndighet och vĂ„rt oberoende. 

Finlands regering har av allt att döma dragit slutsatser utifrĂ„n detta, och mycket tyder pĂ„ att Finland snart kommer att ansöka om medlemskap i vĂ€rldshistoriens mest framgĂ„ngsrika försvarsallians: Nato. 

Genom att vara medlem i Nato kommer en stat i Ă„tnjutande av ömsesidiga bindande försvarsgarantier enligt principen “en för alla, alla för en”, stadfĂ€st i det Nordatlantiska fördragets femte artikel. 

Detta Àr den kraftfullaste fredsskapande mekanismen i historien. FÄ stater Àr sÄ dumdristiga att de angriper ett land om de vet att det innebÀr vÀpnad konflikt med alla de trettio Natomedlemmarna, inklusive Förenta staterna. Genom att avskrÀcka skurkstater frÄn att angripa NatolÀnder Àr Nato vÀrldens effektivaste fredsrörelse.

Om Finland vÀljer att bli medlem i Nato, vilket framstÄr som sannolikt, kan Sverige inte stÄ ensamt kvar utanför. Sverige bör dÀrför tillsammans med Finland ansöka om medlemskap i Nato.

Sverige och Finland var del av samma rike i mer Àn sjuhundra Är, och de historiska, kulturella, sprÄkliga, ekonomiska, militÀra och politiska banden mellan vÄra lÀnder Àr mycket starka. Sverige gav omfattande vapenhjÀlp till Finland under andra vÀrldskriget. VÄra lÀnder delar en mÄnghundraÄrig ödesgemenskap, inte bara i det förflutna, utan ocksÄ i framtiden. Det vore en historisk tragedi om vi skulle splittras vid vÄr tids stora sÀkerhetspolitiska vÀgval.

Det finns ocksĂ„ rent konkreta sĂ€kerhetsaspekter att ta fasta pĂ„. De militĂ€rgeografiska förutsĂ€ttningarna innebĂ€r att Norden mĂ„ste försvaras som en helhet, och Sverige ligger mitt i Norden. 

Om andra NatolĂ€nder ska komma till ett Natoanslutet Finlands försvar, mĂ„ste Nato anvĂ€nda svenskt territorium och infrastruktur. Annars kan Nato inte fullt ut bidra till försvaret av Finland. Tanken att ett alliansfritt Sverige skulle stĂ€lla sig i vĂ€gen för NatohjĂ€lp till Finland Ă€r grotesk. 

Sverige kan dÀrmed inte stÄ utanför en konflikt i vÄrt nÀromrÄde ens om vi skulle vilja, Àven om vi inte Àr med i Nato. Sverige fÄr i och med detta i praktiken inte nÄgon ökad handlingsfrihet av att stÄ utanför Nato, om Finland blir medlem.

Ett Finland i Nato kommer att Àgna sig Ät detaljerad försvarsplanering tillsammans med de övriga NatolÀnderna. Det Àr ett forum som ett ensamt Sverige inte skulle fÄ full tillgÄng till. Vi skulle i det lÀget inte lÀngre kunna bedriva lika nÀra försvarsplanering med Finland som vi gör i dag.

Om vi Ä andra sidan gÄr med i Nato kommer vi fullt ut att delta i Natos försvarsplanlÀggning, vilket för Nordens del innebÀr ett intimt samarbete mellan bland annat Danmark, Norge, Sverige och Finland. Ett gemensamt svensk-finskt Natomedlemskap innebÀr dÀrför att det inom ramen för Nato skulle uppstÄ ett nordiskt försvarsförbund.

Finlands regering har beslutat att sĂ€tta Finlands sĂ€kerhet i första rummet, och kommer sannolikt att snart ansöka om medlemskap i Nato. Om Sverige och Finland skulle inkomma med en gemensam ansökan skulle det kraftigt stĂ€rka bĂ„da vĂ„ra lĂ€nders nationella sĂ€kerhet, hela ÖstersjöomrĂ„dets stabilitet, och bli det starkast tĂ€nkbara bĂ„lverket för vĂ„ra lĂ€nders frihet.

Sveriges regering har en historisk chans att tillsammans med Finland göra det rÀtta. LÄt inte den chansen glida Sverige ur hÀnderna.