Fifa hade kunnat stoppa fotbolls-VM i Qatar

Vi skulle till exempel kunna kräva att de länder vi möter i herrsammanhang också är aktiva på damsidan, skriver Mohamad Hassan.

Att förlägga VM till Qatar är ett hån mot jämställdheten, skriver menar Mohamad Hassan.

Att förlägga VM till Qatar är ett hån mot jämställdheten, skriver menar Mohamad Hassan.

Foto: Axel Hilleskog/Jonas Ekströmer/TT

Debatt2022-11-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag i startar herrfotbolls-VM i Qatar. I dag på Studenternas spelar också IK Uppsala en av sina två avgörande kvalmatcher till Damallsvenskan. Två händelser som trots det geografiska avståndet faktiskt har mycket gemensamt, men också skillnader. Gemensamt är själva fotbollen och skillnaderna handlar bland annat om jämställdhet.

Medan VM i Qatar präglas av pengarnas makt, korruption, bristande mänskliga- och arbetsrättigheter, icke-demokrati och ojämställdhet, präglas matchen som IK Uppsala spelar av hur dagens och framtidens samhällen ska se ut. Alla har sin plats i vårt samhälle och alla ska ges möjlighet att utöva den idrott eller det yrke han eller hon vill. Det som är självklart här i Sverige är en utopi för många kvinnor och tjejer i andra delar av världen. 

Alla är med rätta arga och förbannande över hur Qatar ens kunde få arrangera VM. Historien lär vara hård mot de delegater som sålde sin själ för pengar, de som offrade idrotten och jämställdheten i ett svep. Men det hela hade kunnat ta en annan riktning om FIFA hade vågat fatta samma beslut som den Internationella Olympiska kommittén tog nästan samtidigt som Qatar gavs värdskapet. De olympiska spelen i London 2012 fick uppmärksamhet utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Alla länder skickade – för första gången någonsin i de olympiska spelens historia – både kvinnliga och manliga idrottare till sommarens olympiska spel i London.

Bakom detta låg ingen spontan utveckling mot jämställdhet i de länder som tidigare vägrat kvinnor att delta i OS. Det var i stället ett aktivt och modigt beslut, fattat av den Internationella Olympiska kommittén, med starkt stöd av organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, som ledde till att spelen i London blev historiska ur jämställdhetsperspektiv. 

Beslutet ålade varje land som ville delta i OS-spel att skicka minst en kvinnlig deltagare, annars skulle landet uteslutas från spelen. De länder som in i det sista försökte motarbeta beslutet var Saudiarabien, Qatar och Brunei. Kvinnliga idrottare från dessa tre länder kunde innan dess inte ens drömma om att få tävla i ett OS. Kommitténs beslut har lett till radikala förändringar i dessa länder och öppnat en dörr så att många kvinnor förhoppningsvis kan förverkliga sina drömmar i framtiden.

Dessa länder, framför allt Saudiarabien, kämpade envist emot beslutet och hittade på flera skäl för att inte tillåta kvinnliga idrottare att delta i OS. De satsade pengar och försökte mobilisera alla krafter för att få beslutet upprivet. Men Internationella Olympiska kommittén stod emot. Beslutet, vågar jag påstå, har haft och kommer att ha avgörande betydelse för många kvinnor runtom i världen. Det går att få länder att ändra sin politik och sluta gömma sig bakom ogrundade religiösa motiv, såsom Saudiarabien, Qatar och Brunei gjort i årtionden. Deras konservativa och bakåtsträvande föreställningsvärld fick faktiskt ge vika.

Sverige borde tillsammans med likasinnade jämställdhetsländer driva på motsvarande beslut i internationella förbund som vi vet kan få liknande effekter som beslutet i IOK, framför allt i stora publika sporter, exempelvis fotboll. Fifa kunde till exempel ålägga alla länder som vill delta i kvalmatcherna till herr-VM eller vill arrangera ett herr-VM att också delta i kvalen till dam-VM. Sverige kan, i avvaktan på sådana beslut från Fifa och andra internationella förbund, ställa egna krav. Vi skulle till exempel kunna kräva att de länder vi möter i herrsammanhang också är aktiva på damsidan.

Med en sådan linje skulle vi vägra spela träningsmatcher i fotboll mot Saudiarabien om de inte också kan ställa upp med ett damlag. Beslut som förändrar och påverkar många människors livsöden uppfattas ofta som jobbiga eller obekväma. Jämställdhetsbeslut är jobbiga, obekväma och går rakt mot en del föreställningar. Men de måste fattas och backas upp för att göra världen mer jämställd och ge alla kvinnor den rätt de saknar. Hade Fifa ställt dessa grundläggande krav om jämställdhet och mänskliga rättigheter, hade vi sluppit hela uppståndelse kring årets herr-VM i Qatar.

Vi är många som kommer att bojkotta årets VM i Qatar. Låt oss inviga bojkotten genom att manifestera vårt stöd för det som arrangemanget i Qatar saknar mest: jämställdhet och frihet. När IK Uppsala spelar sin avgörande match är det nästan samtidigt som värdlandet Qatar ska spela invigningsmatchen. Då blir din närvaro på Studenternas viktig för jämställdheten och för att Uppsalas damer ska nå den högsta serien. Fifas delegater kunde köpas, men vi visar att de aldrig kan köpa fotbollsälskare och jämställdhetsivrare.