För att AI ska bli en framgångssaga krävs kloka investeringar – inte bara i teknik, utan också i människorna som ska använda den. Samtidigt ställer den snabba utvecklingen nya krav på integritetsskydd och transparens.
AI kommer utan tvekan att förändra arbetsmarknaden. Det är en positiv utveckling för akademiker att man genom tekniska framsteg kan frigöra tid och använda deras kompetens där den gör störst nytta. Historiskt har tekniska framsteg i huvudsak stärkt akademikers möjligheter att arbeta smartare och säkrare.
Utan rätt insatser innebär dock AI-omställningen risker. Sverige har tidigare hanterat teknikskiften framgångsrikt, men vi har också sett misslyckanden. Polisens IT-system PUST, Transportstyrelsens IT-upphandling och det stoppade journalsystemet Millennium är exempel på det. Gemensamt för dessa exempel är att tekniken inte anpassats till verkligheten eller användarnas behov. Teknik utan tillhörande kompetens kan innebära dyrköpta och i värsta fall skadliga misstag – men gör man det rätt finns alla möjligheter i världen.
AI kräver medbestämmande och transparens. Att driva AI-utveckling över huvudet på anställda och fackliga organisationer är ett strategiskt felsteg. Arbetsprocesser utvecklas och omformas, vilket gör det nödvändigt att tillvarata medarbetarnas kunskap och insikter om verksamheten. Den nya tekniken möjliggör dessutom insamling och analys av arbetstagarnas data, vilket skapar integritetsrisker som kräver ett aktivt dataskyddsarbete.
Medbestämmande är en central faktor för både kvalitetssäkring och legitimitet och ger oss verktyg att både skydda arbetstagarnas rättigheter och bidra till en mer effektiv AI-användning. Brist på transparens kan dessutom underminera förtroendet för både tekniken och de aktörer som tillämpar den. Precis som AI-kommissionens ordförande Carl-Henrik Svanberg påpekar bygger Sveriges styrka på ett tillitsbaserat samhälle – och den styrkan får inte undermineras genom bristande skydd för den personliga integriteten.
Saco anser att vi måste undvika detalj- och dubbelreglering som riskerar att skapa osäkerhet och hämma den svenska arbetsmarknadsmodellen. Samtidigt behöver reglering inte vara ett hinder för utveckling – tvärtom kan tydliga spelregler skapa förutsägbarhet och bidra till en innovativ och hållbar AI-användning.
För att säkerställa en balanserad AI-utveckling måste vi ta ett helhetsgrepp om integritetsfrågorna. Mot bakgrund av den tekniska utvecklingen som sker bör därför regeringen tillsätta en utredning med uppdrag att kartlägga och analysera hur integritet i arbetslivet har förändrats över tid och vilka utmaningar som väntar framöver.
AI är en fantastisk möjlighet för arbetsgivare att skapa mer effektiva och hållbara organisationer. De som investerar i rätt kompetens, och med verkligt medbestämmande, kommer att leda utvecklingen. Övriga riskerar att halka efter.
Därför är Sacos inriktning för en hållbar AI-utveckling:
- AI-investeringar på arbetsplatserna måste inkludera både teknik och kompetensutveckling.
- AI måste utvecklas i samråd med de anställda och deras fackliga organisationer.
- Användning av AI måste vara transparent och säkerställa skydd av personlig integritet.
- Tydlig reglering som främjar innovation och samtidigt säkerställer individens rättigheter.
Sverige har alla förutsättningar att bli en ledande AI-nation. För att lyckas krävs dock mer än teknisk utveckling. AI-utvecklingen är ett maratonlopp, inte en sprint – och vi har chansen att framgångsrikt nå hela vägen i mål.