Slå inte undan benen för jord- och skogsbruk

9700 skogsägare i Uppsala län hotas av nya EU-regler, skriver Jessica Polfjärd med flera.

Jessica Polfjärd med flera (samtliga M) oroas över förutsättningarna för lantbrukare i Uppland.

Jessica Polfjärd med flera (samtliga M) oroas över förutsättningarna för lantbrukare i Uppland.

Foto: Johan Nilsson/Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-03-31 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har verkligen visat behovet av ett livskraftigt jordbruk. Det försämrade säkerhetsläget har lyft frågan om livsmedelssäkerhet och villkoren för det europeiska jordbruket.

När Sverige och Europa nu rustar upp och förbereder sig för kristider är det viktigt att inte glömma den centrala roll som jordbruket spelar. Att europeiska jordbrukare ska vara konkurrenskraftiga och att Europa ska bli mer självförsörjande på kritiska livsmedel är viktiga steg i att öka vår motståndskraft. Samtidigt måste Sverige verka för lika villkor för alla, så att jordbruk som det svenska, med högre klimatambitioner och mindre användning av antibiotika och växtskyddsmedel, inte missgynnas i konkurrensen med andra länders jordbruk.

För att göra det möjligt krävs det att jordbrukare har tillgång till de verktyg de behöver för att kunna driva livskraftigt jordbruk.

Inom EU har Moderaterna därför varit pådrivande för att skydda lantbrukares möjligheter att använda växtskyddsmedel, och förhandlar just nu om att tillåta växtförädlingstekniker i jordbruket. Det är helt orimligt att europeiska lantbrukare inte har tillgång till den teknik som redan används på andra marknader. För första gången någonsin finns det nu en öppning för att ändra på det, efter att Moderaterna samlat stöd i Europaparlamentet för att uppdatera EU:s förlegade regler. 

Samtidigt fortsätter arbetet i Sverige för att förbättra lantbrukets villkor, inte minst genom stabil och billig tillgång till diesel. Att den moderatledda regeringen nu har sänkt skatterna på drivmedel och kraftsamlar för att säkerställa en stabil energiproduktion är viktiga steg i rätt riktning för att göra det möjligt för svenska jordbrukare att få sin verksamhet att gå runt. Det är sådana reformer som gör att fler jordbrukare kan producera mer.

Moderaterna har konsekvent kämpat för att skydda ägande- och brukanderätten för lantbrukare, medan vänstern och de gröna tycks tro att vi kan klara oss utan de gröna näringarna. Det blev tydligt när den nya europeiska naturrestaureringslagen röstades igenom av en samlad vänster.

Genom att ställa omfattande krav på att ”återskapa” natur kan lagen innebära att miljontals hektar produktiv skogs- och jordmark behöver omvandlas till bland annat betesmark. Samtidigt kommer de nya reglerna att ställa krav på så kallad ”icke-försäkring” vilket betyder att den mark som omfattas inte får ändra karaktär över tid, vilket till exempel kan ske när marken brukas.

Vad det innebär i praktiken är att markägare kommer få begränsad kontroll över sin mark eller rent av inte kommer kunna avgöra om de har rätt att bruka den i framtiden. Det är ett helt orimligt ingripande i äganderätten som riskerar slå hårt mot de drygt 9 700 skogsägare som finns i Uppsala län. Moderaterna röstade så klart nej till förslaget, tillsammans med vår europeiska partigrupp.

Tyvärr tror vi att de nya reglerna kommer slå särskilt hårt mot Sverige, som har ett stort och levande jord- och skogsbruk. För jordbruket ser vi också utmaningar, inte minst då sektorn redan är hårt reglerad genom till exempel kravet på växtföljd.

Det finns möjligheter till förbättring. Den skogsutredning som den moderatledda regeringen har gått fram med är ett exempel på ett steg i rätt riktning. Till sommaren är det också dags för Europavalet, där svenska väljare har chansen att rösta för en politik som främjar de gröna näringarna.

Ett levande lantbruk är en grundförutsättning för att samhället i övrigt fungerar. Om man vill att Sverige ska ha en levande landsbygd går det inte att slå undan benen för vårt lantbruk. Tänk på det inför Europavalet.