EU måste investera i tåginfrastruktur här och nu

För att klara klimatkrisen måste vi både bygga höghastighetståg för kommande generationer och underlätta för människor att välja tåget på kort sikt, skriver Jakop Dalunde.

Att göra det enkelt att färdas mellan olika EU-länder borde vara en gemensam europeisk uppgift, skriver Jakop Dalunde.

Att göra det enkelt att färdas mellan olika EU-länder borde vara en gemensam europeisk uppgift, skriver Jakop Dalunde.

Foto: Sander de Wilde/TT

Debatt2020-08-28 02:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Möjligheten att röra sig över gränser är en grundbult för Europa. Samtidigt är den fria rörligheten just nu kraftigt begränsad på grund av den pandemi som drabbat världen. Människor som annars hade rört sig över gränser stannar nu hemma, både självmant och av respekt för ländernas restriktioner.

Pandemin kommer att fortsätta påverka samhället under månader framöver, men när smittan så småningom minskar kommer det åter bli enklare att röra sig över gränserna. Den återställningen måste bli hållbar och genomföras på ett sätt så att fler väljer tåget på bekostnad av fossila alternativ.

I Sverige har tyvärr väldigt lite av den offentliga debatten handlat om förbättringar på kort sikt. I stället har frågan om höghastighetståg dominerat infrastrukturdebatten. Det är tveklöst nödvändigt att bygga nya stambanor för att öka kapaciteten och kunna konkurrera ur flyget, men det är en långsiktig investering. Vi måste förbättra infrastrukturen på både kort sikt och lång sikt. Därför vill jag nu presenterade tre åtgärder som gör det enklare att välja tåget i närtid: 

Åtgärda problem vid gränsövergångar. På många ställen i Europa saknas spår just vid passager över nationsgränserna. På flera håll har spår rivits upp när tåglinjer över gränser försvunnit. Den tidigare EU-parlamentarikern Michael Cramer har listat femton platser där sår i järnvägsinfrastrukturen lätt kan åtgärdas och möjligheten att passera nationsgränser återuppstå. Det är just den här typen av gränsöverskridande projekt som EU bör fokusera på.

Gör information om biljetter och tidtabeller öppen och tillgänglig. I dag kan det vara en ren mardröm att boka tågbiljetter där du tar dig mellan olika länder. Information om avgångarna finns inte samlad, ofta behöver du boka via flera olika järnvägsbolag. 

Vissa förbättringar är på gång inom ramen för det direktiv om tågpassagerares rättigheter som förhandlas på EU-nivå. Bland annat har Europaparlamentet ställt sig bakom mitt förslag om att öppna upp tågbolagens bokningssystem, vilket skulle göra det lättare för fristående bokningstjänster att sälja sammanhängande tågresor. Tyvärr har det här direktivet fastnat i förhandlingar mellan Ministerrådet, Parlamentet och Kommissionen. Det är beklagligt och måste lösas skyndsamt. 

Gör det möjligt att upphandla nattågslinjer genom Europa. Antalet nattågslinjer genom Europa har blivit färre de senaste åren - trots ökat intresse från passagerarna. Bland annat krångliga upphandlingsregler ligger bakom utvecklingen. Tyvärr har vi hamnat i ett moment 22: EU-regler begränsar medlemsstaternas möjlighet att upphandla sträckor som passerar genom fler länder samtidigt som EU självt inte har mandat att upphandla nattågslinjer. Det här måste lösas. Att göra det enkelt att färdas mellan olika EU-länder borde vara en gemensam europeisk uppgift.

Vi behöver både investera i nya höghastighetsbanor och genomföra förbättringar för Europas tågresenärer i närtid. Därför behövs tydliga beslut och nya initiativ från EU-kommissionens sida här och nu - och den svenska debatten om framtidens infrastruktur klara av att tänka både på morgondagen och på kommande decennier.