EU måste agera mot Marocko

Marocko bryter mot internationell rätt i sin ockupation av Västsahara, skriver Jytte Guteland och Bodil Valero.

Debatt2017-11-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gångna helgen skulle vi egentligen ha varit i Västsahara tillsammans med tre spanska Europarlamentariker. Vi skulle träffa civilsamhällsorganisationer och få insyn i arbetet för mänskliga rättigheter samt i hur handeln med EU ser ut i landet.

Men så blev det inte. När vi landade på flygplatsen i Västsaharas huvudstad El Aaiún kom marockansk militär och blockerade utgången till planet. I högtalarsystemet ropade flygpersonalen ut att endast marockanska medborgare fick lämna planet. Till slut var det bara vi politiker kvar. Stadens vice borgmästare kom ombord och förklarade för oss att alla politiska aktörer som ville in i landet var ett problem. Han ville helt enkelt inte att vi skulle få någon insyn i vad som faktiskt pågår i Västsahara. För sanningen är att Västsahara är Afrikas sista koloni.

EU har länge bedrivit handel med ockupationsmakten Marocko. För ett år sen beslutade EU-domstolens högsta instans att handelsavtal mellan EU och Marocko inte får gälla produkter som tillverkats i Västsahara. För att få handla med varor från det ockuperade området krävs samtycke från det västsahariska folket.

Nu arbetar EU-kommissionen med att ta fram ett tilläggsavtal för Västsahara så att handelsrelationerna med Marocko ska bli förenliga med beslutet från EU-domstolen. Trots att domen med tydlighet fastlår att det västsahariska folkets samtycke krävs för att sluta avtal är motparten i omförhandlingarna fortfarande Marocko. Det västsahariska folket har inte mycket att säga till om.

Vi oroas också av att mänskliga rättigheter inte respekteras på det ockuperade området. Amnesty har konstaterat att marockansk polis använder sig av tortyrmetoder som kvävning, simulerad drunkning och sexuellt våld i förhör med västsahariska politiska aktivister.

Utöver det fruktansvärda förtryck som västsaharierna får utstå är Amnesty otroligt bekymrade över den bristande insyn man har i det ockuperade området.

Minurso, FN-styrkan som är på plats, är också den enda FN-styrkan i världen som inte har möjlighet att övervaka att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Det här måste upphöra.Marocko bryter mot internationell rätt i sin ockupation av Västsahara, och misslyckas dessutom grovt med att respektera grundläggande mänskliga rättigheter.

Med det i åtanke är det fullständigt oacceptabelt att EU-kommissionen och EU:s medlemsstater fortsätter förhandlingarna med Marocko utan att ta hänsyn till det viktiga domstolsbeslutet och det västsahariska folkets vilja.

Därför var vår resa viktig. Vi ville få insyn i situationen för att kunna ta ställning till det nya tilläggsavtalet och för att kunna sätta press på Marocko att påbörja en avkolonisering. Läget i Västsahara har stått stilla allt för länge, och det är hög tid att EU använder sitt inflytande som Marockos handelspartner till att försvara och stå upp för mänskliga rättigheter.

Efter att vi blivit nekade att komma in i Marocko på ett så märkligt sätt har vi bestämt oss för att kalla till ett möte med Marockos EU-ambassadör i Bryssel.

Vi kommer fråga honom hur detta kunde ske. För det är ett demokratiskt problem om vi som lagstiftare är hindrade att få information om det som vi ska besluta om.

Jytte Guteland
Europaparlamentariker (S), ordförande i Europaparlamentets grupp för Västsahara

Bodil Valero
Europaparlamentariker (Mp), vice ordförande i Europaparlamentets rupp för Västsahara

Läs mer om