EU får inte vika sig för Pekings påtryckningar

Som en följd av pandemin har Kina agerat allt mer aggressivt i sina påverkanskampanjer, skriver Hans Wallmark, Jessika Roswall och Pål Jonsson.

Moderaterna har tidigare under våren lyft frågan om riskerna för ökad desinformation i pandemins spår, skriver Pål Jonsson, Jessika Roswall och Hans Wallmark.

Moderaterna har tidigare under våren lyft frågan om riskerna för ökad desinformation i pandemins spår, skriver Pål Jonsson, Jessika Roswall och Hans Wallmark.

Foto: Foto: pressbild

Debatt2020-05-15 02:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de senaste veckorna har det framkommit uppgifter om hur EU:s utrikestjänst ska ha utsatts för påtryckningar från Peking. En kritisk rapport om kinesisk desinformation kring covid-19 påstås ha skrivits om – och viktiga uppgifter utelämnats. Om de senaste uppgifterna stämmer utgör det ett allvarligt hot mot grundläggande europeiska värdering om öppenhet och transparens, och går emot ambitionen att stärka EU:s roll som global spelare.

EU utgör Sveriges viktigaste utrikespolitiska plattform. Under senare år har ambitionen att stärka EU:s roll i världen blivit än mer påtaglig och kommissionen har särskilt lyft fram sin geopolitiska roll. Vår förmåga att agera gemensamt i en allt mer oförutsägbar värld är av stor betydelse. Det handlar ytterst om att värna Sveriges och EU:s värderingar, normer och standarder globalt. 

Som ett led i att skydda EU:s sammanhållning såväl som medlemsstaternas suveränitet har allt mer kraft under senare år lagts på arbetet att motverka utländsk propaganda och desinformation. EU-hemsidan ”EU vs. Disinfo” fyller här en viktig funktion i att förklara – och avslöja – hur fientliga stater har försöket undergräva demokratin och den fria debatten i Europa genom sina påverkanskampanjer. 

Moderaterna har tidigare under våren lyft frågan om riskerna för ökad desinformation i pandemins spår och hur fientliga krafter använder den kris som vi nu är inne i för att splittra våra samhällen såväl som samarbetet i EU. 

Som en följd av den pandemi som nu drabbar världen har inte minst Kina agerat allt mer aggressivt i sina påverkanskampanjer. Det handlar om att skapa konspirationer och rykten kring covid-19:s uppkomst och hur viruset sedan spridits globalt. Ambitionen från det kinesiska kommunistpartiet är att frånsäga sig ansvaret för hur man initialt valde att hantera utbrottet i Wuhan. Därtill vill man framställa Kina som en ansvarstagande global aktör genom att särskilt lyfta fram de insatser där man nu skickat skyddsutrustning till andra länder. Kina har även valt att gå till hård attack där man kritiserar andra länders hantering av utbrottet, troligtvis i syfte att komma bort från frågan om ansvarsutkrävande och en global utredning kring virusets uppkomst.

I en rapport som togs fram vid EU:s utrikestjänst tydliggjordes de globala kinesiska kampanjerna och exempel på desinformation lades fram. Enligt uppgifter i New York Times ska man dock ha valt att skriva om och radera olika delar av rapporten strax innan publicering efter påtryckningar från kinesiska företrädare. I tidningsartikeln framgår hur en europeisk diplomat beskrivit det som att EU valt självcensur för att blidka det kinesiska kommunistpartiet. Rädslan för ekonomiska konsekvenser har troligtvis spelat en avgörande roll. 

Det är mycket allvarligt om uppgifterna i New York Times stämmer. 

Flera av EU:s medlemsstater har under senare år särskilt drabbats av kinesiska försök att utöva ett ökat politiskt inflytande till följd av en ökad ekonomisk beroendeställning. Samtidigt brister den viktiga koordineringen mellan Europa och Nordamerika i förhållningssättet till Kina och den viktiga frågan om hur vi upprätthåller en global ordning präglad av öppenhet och samarbete.

I en alltmer oförutsägbar omvärld måste Sverige och EU stå upp för våra grundläggande principer och intressen, och får inte ge vika för påtryckningar från auktoritära regimer. Det är helt avgörande om Europa i fortsättningen ska vara en kraft att räkna med i världen.