Moderaterna säger nej till spårväg. Uppsala ska inte låsa sig i kostsam, oflexibel teknik som under den långa byggnationsperioden både försämrar stadsmiljön och minskar tillgängligheten till innerstaden. Vi förespråkar i stället snabbussar, då fördelarna med dessa är många.
För oss har det varit viktigt att valet av framtidens kollektivtrafik inte sker förhastat. Moderaterna tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna tog tidigt initiativ till en utredning av BRT (Bus Rapid Transit), så kallade snabbussar, som har hög turtäthet och hög passagerarkapacitet. Detta alternativ ville vi skulle jämföras med spårväg, vilket nu också gjorts.
Kostnaden för spårväg är fortfarande oviss och både investerings- och driftkostnaden för BRT är betydligt lägre. Risken för budgetöverskridanden är hög när det gäller utbyggnad av spårvägssystem. I Lund har vi sett ett överskridande på 30 procent avseende ledningsflyttar (vatten, el, bredband och avlopp).
Spårväg tar dessutom väsentligt mycket längre tid att bygga medan kollektivtrafiken från södra Uppsala behöver förstärkas här och nu, många bussar är redan överfulla. Detsamma gäller linjerna till exempelvis Gränby, Stenhagen och Årsta, som också skulle avlastas av snabbussar och fler linjedragningar. Ett spårvägsbygge skulle kunna kräva avstängning av Kungsgatan under en längre tid vilket skulle innebära förödande konsekvenser för handel, restauranger och servicenäringen i city.
Vi har hela tiden varit tydliga med att vi vill se en hållbar finansiering av spårvägen, en realistisk linjesträckning samt en smart och funktionell angöring till Resecentrum. Fortfarande har ingen realistisk lösning för hur angöringen till Resecentrum via Bäverns gränd ska ske presenterats, vilket också är en anledning till att vi säger nej.
När skattebetalarnas pengar ska gå till ett så stort projekt som kommer att påverka stadsbilden och mångas vardag är det vår skyldighet som politiker att välja det mest ansvarsfulla alternativet. Vi inser att kollektivtrafiken kommer att behöva utökas mellan Gottsunda, Bergsbrunna och stadskärnan när Uppsala växer i den riktningen, men det behöver inte vara med spårväg. Det går lika bra att ansöka om medfinansiering från staten för BRT.
Moderaterna står fortsatt bakom Uppsalapaketet med 33 000 nya bostäder och fyra spår till Stockholm, som skulle innebära ett stort lyft för näringsliv och universiteten. Ett argument som spårvägspartierna (Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) lyft fram är att bara spårväg skulle ha kapaciteten att klara av så många passagerare. Med vårt förslag om att flytta hälften av de bostäder som planeras på den sydvästra sidan (Ultuna) till den sydöstra (Bergsbrunna) blir dock underlaget av resenärer på den västra sidan mindre vilket innebär att behovet av just spårväg minskar. Även BRT skulle kunna klara den passagerarkapaciteten.
Boende på den sydöstra sidan kan exempelvis transportera sig via den nya stationen i Bergsbrunna. Vi tror även att människor i framtiden kommer att använda bilen, särskilt om denna går på el, i de södra stadsdelarna. Därför har vi också varit drivande för att det ska finnas tillräckligt mycket vägar och en bilbro över ån.
Med kännedom om en oviss kostnad, en oviss linjesträckning och en gigantisk ombyggnation av centrala stadsdelar kan vi inte acceptera spårväg. Vi kommer vid varje givet tillfälle, exempelvis under måndagens kommunfullmäktige, att rösta nej till att låta projektet spårväg fortgå. BRT kan vara på plats snabbare, skulle kosta mindre och samtidigt klara passagerarantalet i många år framöver.