Alla Uppsalabor ska kunna leva ett gott liv, känna framtidstro och ha jämlika möjligheter att forma sina liv, i staden och på landsbygden. I vår kommun är arbetslösheten låg och den ekonomiska utvecklingen stark. Många känner framtidstro men samtidigt finns det Uppsalabor som behöver och ska få samhällets hjälp och stöd. Utvecklingen i Uppsala går framåt, men vi är inte klara med arbetet.
Uppsala står inför behovet av att minska klyftorna mellan människor, skynda på utvecklingen för jämställdhet och göra en stor klimatomställning. Befolkningsökningen och den demografiska utvecklingen i Uppsala kräver att vi har en långsiktigt hållbar ekonomi.
Ordning och reda i kommunens ekonomi är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta investera i det som gör Uppsala starkt. Varje skattekrona ska därför användas på ett ansvarsfullt sätt för att komma alla Uppsalabor till del och gynna välfärden, arbetsmarknaden och en hållbar miljö- och klimatutveckling.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i den styrande majoriteten har under mandatperioden tagit ansvar och gjort svåra men nödvändiga prioriteringar för att komma till rätta med de ekonomiska problem som vi ärvde efter åtta år med den borgerliga alliansens skattesänkarpolitik. Efter många år av stora underskott har nu kommunen ett positivt resultat. Det är viktigt för att säkra även morgondagens välfärd.
När de borgerliga partierna i Uppsala för fram sin kritik får de det att låta som att man kan satsa på allt samtidigt som skatten sänks. Matematiken går inte ihop. Allianspartierna är enade kring en sak: Att sänka skatten med 150 miljoner. Vad de ska skära ned på har de däremot inget gemensamt svar på. Behoven att fortsätta investera i och förbättra Uppsala är inte förenligt med en ny skattesänkning. Vi vill istället prioritera jobben, välfärden och klimatet.
Till år 2050 ska 70 000 nya jobb växa fram. Kommunen ska tillsammans med näringslivet, universiteten och civilsamhället skapa fler möjligheter för företag att utvecklas och skapa fler jobb. Samtidigt ska människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ges stöd för att komma i arbete. Vi måste också se till att vi långsiktigt har tillräckligt med personal inom välfärdens verksamheter. Därför utökar vi vuxenutbildningen och förbättrar insatserna för matchning och validering. Vi satsar på extratjänster för att fler nyanlända och långtidsarbetslösa kommer i arbete samtidigt som vi skapar fler gröna jobb.
Varje enskilt barn ska utifrån sina behov ges förutsättningar att utmanas i sitt lärande. Vi fortsätter därför satsningen på mindre barngrupper och klasser i lägre åldrar samtidigt som vi förbättrar arbetsmiljön med lärarassistenter och gör läraryrket mer attraktivt genom höjda lärarlöner.
Vi genomför också en lässatsning på landsbygden och en historisk utbyggnad av förskolor och skolor. Genom en stärkt kunskapsutveckling och välfungerande skola kan vi bryta segregationen och utjämna ojämlika uppväxtvillkor, i alla delar av Uppsala.
I Uppsala ska det finnas bostäder för alla. Vi vill ha levande stads- och kommundelar med fler lokaler för handel, service och Uppsalas växande företag. Uppsala kommun ska vara den bästa platsen för människor att leva, bo och utvecklas på. Därför bygger vi mer än 3 000 nya bostäder per år med närhet till förskolor, skolor, handel och service. Vi gör det genom att bedriva en aktiv markpolitik med tydliga hållbarhetskrav, effektiva planläggningsprocesser och ökad mångfald i byggandet. Genom en satsning på billigare hyresrätter med investeringsstöd, fler boenden för våra äldre och åtgärder för att minska arbetslösheten ska vi se till att det finns bostäder för alla.
I takt med att Uppsala växer måste klimatomställningen vara i fokus. Till år 2030 ska Uppsala vara fossilfritt och år 2050 klimatpositivt. Vi fortsätter därför samarbeta med universiteten, näringslivet och organisationer inom Uppsala klimatprotokoll.
Vi inför klimatväxling av flygresor, ställer om till en fossilfri fordonsflotta och skapar utrymme för effektivare kollektivtrafik samt mer cykling och gång. Vi ska samarbeta med fastighetsägare och försäkringsbolagen för att Uppsala ska klara effekter av klimatförändringar på bästa sätt.
Vi moderniserar naturvården, satsar på att bevara och utveckla artmångfalden, parker och natur. Stadsodlingsåret liksom fler stadsträd bidrar till det. Vi ökar takten i arbetet med att fasa ut oönskade kemikalier i förskolan samt satsar på ekologisk och närodlad mat för att främja miljön och Uppsalatraktens lantbrukare.
Uppsala ska vara ett föredöme i arbetet för ett jämlikt och jämställt samhälle och i upprätthållandet av de mänskliga rättigheterna. Därför ska vi fortsatt verka för jämställda löner, införa rätten till heltid i hela kommunen, förbättra arbetsvillkoren inom välfärdsyrkena samt motverka våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat förtryck. Samtidigt ska Uppsala utvecklas till en äldrevänlig stad. Alla äldre Uppsalabor ska kunna leva ett gott och självständigt liv. Kommunens insatser måste därför utgå från individens behov av vård och hälsofrämjande insatser.
I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få.
Vi ökar tryggheten genom att stärka arbetet mellan skolan, socialtjänsten och polisen, utveckla välfärden och ta fram en handlingsplan för trygghet och säkerhet. När vi utvecklar kulturskolan, utökar stödet till våra föreningar och bygger ut idrottsanläggningar, Fyrishov och motionsspår ges fler Uppsalabor möjlighet till en meningsfull fritid.
Tillsammans utvecklar vi Uppsala. Vi bygger en kommun där alla ges möjlighet och alla behövs. Ett Uppsala för alla - som håller för framtiden.
Marlene Burwick
Kommunstyrelsens ordförande (S)
Maria Gardfjell
Kommunalråd (MP)
Ilona Szatmari Waldau
Kommunalråd (V)
Erik Pelling
Kommunalråd (S)
Caroline Hoffstedt
Kommunalråd (S)
Rickard Malmström
Kommunalråd (MP)