Regeringen måste driva reformer för ökad produktivitet

Bolagsbeskattningen måste hänga med när arbetslinjen återupprättas, skriver riksdagsledamoten Fredrik Ahlstedt (M)

Skatter på bolag och kapital behöver ses över, skriver debattören.
Claudio Bresciani/ TT / kod 10090

Skatter på bolag och kapital behöver ses över, skriver debattören. Claudio Bresciani/ TT / kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2023-07-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges tillväxttakt är för låg eller obefintlig men detta är inget nytt problem utan så har det varit sedan 2012. Vi har under flera år haft både en lägre tillväxt i BNP per capita och en högre arbetslöshet i jämförelse med anda EU-länder.

En av de enskilt viktigaste uppgifterna för regeringen under denna mandatperiod är därför att genomföra de reformer som ökar produktiviteten och återupprättar arbetslinjen.

Ett konkurrenskraftigt klimat för svenska företag, oaktat de är stora eller små, nya eller gamla, är helt avgörande i detta. Det är därför glädjande att Sverige numer har en regering med majoritetsstöd för flera av de reformer som krävs för en återupprättad arbetslinje. Ett exempel på ett av områdena med reformbehov är beskattningen av kapital och bolag.



De svenska företagen utgör nämligen i allt väsentligt ryggraden i vår ekonomi. Genom att växa och utvecklas skapar de jobb och skatteintäkter. För att skapa en gynnsam miljö för företagande är det avgörande att vi har ett robust, förutsägbart och rättvist skattesystem.

Särskilt viktigt är att svenska skatter är konkurrenskraftiga på den globala marknaden, då många svenska företag verkar internationellt. Det är därför viktigt att just betydelsen av konkurrenskraftiga bolags- och kapitalskatter är något tydligt anges i Tidöavtalet. 

Bolagsskattens storlek spelar en betydande roll för tillväxt och investeringar i hela landet. Genom att succesivt, och flera gånger på moderat imitativ, sänka bolagsskatten till 20,6 procent har vi tagit stora steg i rätt riktning.

Sänkningarna har varit viktiga både för att stimulera investeringar i befintliga svenska företag, såväl som för att attrahera nya investeringar till Sverige. Om vi på allvar ska återupprätta arbetslinjen kan vi dock inte rädas att även framöver justera bolagsskatten för att göra Sveriges företagsklimat mer konkurrenskraftigt.

I det arbetet behöver vi även ta hänsyn till att de små och medelstora företagen är centrala för Sveriges långsiktiga tillväxt. Genom åren har Sverige fått fram tusentals framgångsrika entreprenörer och livskraftiga företag.

Det är just i dessa företag som lejonparten av nya jobb skapas, och att främja övergången från små till stora företag möjliggör för fler människor att få sin första anställning.



Att uppnå ett konkurrenskraftigt företagsklimat i Sverige är givet detta avgörande om vi ska klara av att återupprätta arbetslinjen. Och klarar vi det så har Sverige goda möjligheter att vända det senaste decenniets dystra tillväxttrend.

Det är genom ökad tillväxt vi når ökad välfärd, ett högre välstånd och klarar den gröna omställningen: inte genom straffskatter och symbolpolitik. Bolagsbeskattningen måste därför hänga med när vi återupprättar arbetslinjen i Sverige.