Just nu står det 180 000 patienter i vårdkö. Det är lika många människor som bor i hela Uppsala stad eller fyra stycken fullsatta konserter på Friends Arena. Människor som väntar olagligt länge på vård som de är berättigade till. Detta är mycket skadligt för tilliten mellan politiken och medborgarna när skattebetalarna gör sin del av jobbet samtidigt som politiken står handfallen.
Redan före pandemin var det vardag i Sverige att cirka 100 000 patienter stod i vårdkö och pandemin har gjort tillståndet i svensk sjukvård allt akutare. För att vi ska kunna säkerställa en sjukvård med hög kvalitet som också är tillgänglig behöver politiken tänka nytt och systemskiftande i stället för att bara lappa och laga på ett dysfunktionellt system. Vi tycker att Sverige ska avskaffa regionerna och gå över till ett sjukvårdssystem som bygger på privata sjukförsäkringar.
Under pågående vårdkris fokuserar Socialdemokraterna, genom utredningar, på att stoppa privata vårdgivare som ger patienter vård i tid. Regeringen satsar även 4 miljarder kronor i höstbudgeten till regionerna för att korta vårdköerna. Att hälla mer pengar i den läckande hinken som är det svenska sjukvårdssystemet hjälper varken patienter i kö i dag eller i framtiden. Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister har köerna fördubblats och kostnaderna har ökat med 25 procent för sjukvården. Ur ett internationellt perspektiv bland OECD-länderna spenderar vi en fjärdedel mer på sjukvård än genomsnittet hos andra nationer.
Det svenska sjukvårdssystemet, med 21 olika regioner som huvudmän, har som högsta prioritet att skapa en jämlik vård i stället för vård som faktiskt är tillgänglig och av hög kvalitet. På vilket sätt hjälper det en cancersjuk patient med en återkommande uppskjuten operation att veta att ingen annan minsann heller fått vård? I Socialdemokraternas sjukvårdspolitik ska alla ha det lika eländigt. Det är så verkligheten ser ut i praktiken när politiken har jämlikhet som det främsta målet. Aida Hadzialic (S) oppositionsråd i Region Stockholm sa förra veckan att det privata vårdbolaget KRY:s etablering är ”En moderat skandal”. Vi i Moderata Ungdomsförbundet tycker att valfriheten som KRY och andra privata vårdbolaget skapar stärker patientens ställning. Men för S verkar det offentliga systemets ställning och tillstånd vara viktigare än patientens.
Det finns flera länder som har lyckats gå från offentligt stelbenta system till att professionen styr den i stället för byråkrater och politiker. Länder som Schweiz och Nederländerna bör Sverige ta inspiration av. Deras system bygger på att medborgarna tecknar egna sjukförsäkringar hos privata försäkringsbolag. Detta leder till att vården anpassas mer till den individuella patientens tillstånd och efterfrågan. Ett system utan köer, med patienten i fokus och oberoende av politiker och byråkraters mående. En sjukvård på en fri marknad skapar inte bara konkurrens om kunderna mellan bolagen utan även om personalen i sjukvården. Att avskaffa regionerna och den offentligt drivna vården skulle innebära ett stort lyft för alla hjältar inom vårdpersonalen, fina ord och applåder från politiker skulle bytas ut mot en större lönecheck.
Ett system som bygger på privata försäkringar leder även till mer innovation inom sjukvården, eftersom varje försäkringsbolag strävar efter att kunna erbjuda den bästa vården till sina kunder. Lika naturligt som det är att skaffa sig en egen hemförsäkring ska det vara att teckna en sjukvårdsförsäkring i vårt Sverige.