REPLIK
Thomas Sandberg, ordförande i Svensk vattenkraftförening, går i sin replik (UNT 20/1) inte i polemik mot något i vår debattartikel (UNT 10/1). I stället frågar han om vi är beredda att verka för småskalig vattenkraft. Evig el har i dag enbart elproduktion från vindkraft och solceller, men vi diskvalificerar inte någon förnybar el när vi framöver gör nya investeringar, även om sol och vind är det vi i första hand tittar på.
Dock missar Sandberg vad som orsakat det gungfly som präglar energipolitiken för närvarande – avsaknaden av parlamentarisk majoritet för en långsiktig energipolitik. När energiöverenskommelsen träffades 2016, där fem av riksdagens åtta partier enades om en långsiktig inriktning för svensk energipolitik, såg energibranschen förutsättningar för att de tvära kast som präglat energipolitiken i decennier skulle ta slut. Tvära kast hämmar investeringsviljan och får företag att fly branschen. Att regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna kunde göra upp med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna tycktes borga för en stabil energipolitik över blockgränserna, som därmed skulle kunna ge den stabilitet som branschen önskat. Investeringarna i förnybar energi ökade mycket riktigt sedan stort i Sverige under åren 2016-2018.
Men efter valet 2018 havererade överenskommelsen när Moderaterna och Kristdemokraterna valde att lämna den. I stället har Liberalerna, tillsammans med Centerpartiet, varit stödparti för regeringen, och därmed satt ribban för vad som är fortsatt möjligt att åstadkomma inom energipolitiken, och långsiktigheten har satts ur spel. Det är inte bara Svensk vattenkraftförening som i dag upplever en inkonsekvens mellan olika typer av reformer och stöd. Ett exempel på hur solelsbranschen drabbats är att ansökningsmöjligheten för solcellsstödet stoppades i juli 2020. Samtidigt aviserades att ett nytt stöd skulle införas från och med 1 januari 2021, men det visade sig enbart täcka ansökningar gjorda före 7 juli 2020, med resultat att cirka 9 000 ansökningar dras in.
En långsiktig hållbar utveckling är förstås svår att uppnå om inte också den politik som förs är långsiktig. Klimatfrågan är allt för akut för att utgöra arena för politiska låsningar på grund av en svår parlamentarisk situation. I stället för att rikta kritik mot enskilda partier, uppmanar vi samtliga partier att gå tillbaka till en bred uppgörelse kring en långsiktigt hållbar energipolitik, och att de förutsättningar som sätts sedan tillåts verka.