En otrygg start bäddar för fler brottsoffer

Inget barn ska växa upp otryggt och vilset och som äldre hota och skrämma sin omgivning, skriver Johan Pehrson, Lina Nordquist och Juno Blom.

Barn som hamnar snett ska få obligatoriska insatser från socialtjänsten, även om föräldrarna säger nej, skriver Johan Pehrson, Lina Nordquist och Juno Blom.

Barn som hamnar snett ska få obligatoriska insatser från socialtjänsten, även om föräldrarna säger nej, skriver Johan Pehrson, Lina Nordquist och Juno Blom.

Foto: Pressbild.

Debatt2020-09-17 02:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många unga begår enstaka misstag, men den här texten handlar inte om dem. Den handlar om unga gärningsmän som begår allt grövre brott, ofta med kränkande inslag, i gäng eller organiserad brottslighet. Om tonåringar som gör skolbarn rädda att gå hem från träningen eller från sin kompis. Som håller invånare borta från delar av sin egen stad. Även arbetsplatser kan vara osäkra, inte minst för busschaufförer och blåljuspersonal. Inom sjukvården har hot och våld ökat med hela 50 procent de senaste tio åren. Varannan sjuksköterska har utsatts. En av fyra läkare under ett enda år. Mycket måste göras. 

Liberalerna vill stärka hela rättskedjan, från polis och Nationellt forensiskt centrum, till domstolsväsende, kriminalvård och ungdomsvård. Vi vill att bevistalan används oftare för att socialtjänsten ska kunna fånga upp gärningsmän under 15 år och leda dem mot en annan framtid, samtidigt som barn som inte begått brott slipper skam och skuld för något de inte gjort. Vi tror att sekretesslagstiftningen behöver ses över - pengar till vårt gemensamma sociala skyddsnät ska inte finansiera grov organiserad brottslighet.  

Grunden måste dock vara att förebygga och ge hopp. Våld har ofta sin början åratal innan det inträffar, när den framtida förövaren är ett barn som växer upp otrygg och vilsen. Vuxenvärlden får inte svika. 

Forskning visar övertygande att skolan skyddar mot ohälsa, social utsatthet och kriminalitet. Ändå nämner inte Socialtjänstlagen skolfrånvaro som en riskfaktor i barns liv. Lagen måste stärkas och rikta ett strålkastarljus mot utsatta barns skolsituation. 

Föräldrar som inte klarar av sitt föräldraskap ska inte vara en livslång dom för ett barn. Den som utsätter sina barn för risker ska kunna tvingas till vård om det skyddar barnet. Barn som hamnar snett ska få obligatoriska insatser från socialtjänsten, även om föräldrarna säger nej. Så är det inte i dag. 

Socialtjänstlagen måste kunna hjälpa tidigare. När en tonåring eller ett ännu yngre barns brottslighet är ett faktum vill vi att kommuner får ekonomiskt stöd för sociala tvångsinsatser. Liberalerna har med brett stöd fått igenom ungdomsövervakning som en ny påföljd för unga över 15 år från årsskiftet. Statens Institutionsstyrelse (SIS) har fått resurser för att kommuner ska kunna tvångsomhänderta unga personer i riskzonen. Föräldrars skadeståndsansvar för barnens brottslighet har skärpts. Vi har fått gehör för att Kriminalvården ska se till att unga grovt kriminella får kvalificerad rehabilitering. Dessutom fick vi nyligen med oss riksdagen på att upprätta särskilda ungdomsdomstolar för LVU-mål och mål där unga under 18 år står åtalade. Allt detta kommer att leda till tidigare, tydligare och mer sammanhållna insatser.

När unga misstänks för grova brott vill vi att fotboja och besöksförbud ska skydda brottsoffren. Brottsoffren behöver också mer stöd genom hela rättsprocessen. 

Meningsfull avhopparverksamhet är slutligen mycket viktig. Den som har mod och vilja att lämna brottslighet ska möta chanser och uppnå livsdrömmar. Noggrant utvalda ideella organisationer kan göra stor skillnad. Fler måste få en framtid. 

När barn inte får en trygg start bäddar vi som samhälle för att de minsta offren senare blir förövare och utsätter nya offer. Vi får aldrig acceptera detta. Vi kommer att göra vårt yttersta för att uppnå att alla barn ska ha en framtid. Människor ska leva i trygghet. Vi ger inte upp.