En närmare förlossningsvård

Möjliggör fler alterternativ för förlossning, skriver företrädare för Centerpartiet i Uppsala.

Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset.

Foto: Fredrik Persson /TT

Debatt2020-08-10 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet och Centerkvinnorna vill se en trygg förlossningsupplevelse för alla kvinnor! Vi vill därför se alternativ inom förlossningsvården. En sammanhängande vårdkedja med kontinuitet för att möjliggöra en trygg och säker förlossning. 

Forskning visar att några av de viktigaste faktorerna för att kvinnor ska uppleva sin förlossning som positiv är en känsla av kontroll över situationen och en upplevelse av lyhördhet för ens önskemål och behov.

Förlossningen - födelsen av ett efterlängtat barn - är en mäktig upplevelse som också är förknippad med stark smärta och kontrollförlust. Det kan leda till oro och rädsla. Vi vet från forskningen att lugn, trygghet och kontinuerligt stöd som skapar tillit inför och genom förlossningen leder till bättre hälsoutfall för såväl barn som mamma. Trots den kunskap vi har om vikten av en positiv förlossningsupplevelse så saknar kvinnor idag i stort sett helt möjlighet att påverka var och hur de ska föda. Ur ett internationellt perspektiv är det ovanligt med så få valmöjligheter som vi har i Sverige och Uppsala län. 

Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning med specialistkompetens är oerhört viktig för kvinnorna i Uppsala län. När förlossningsavdelningen byggdes på 1980-talet så var den dimensionerad för omkring 3000 barn per år. Numera föds där fler än 4000 barn varje år - alltså en dryg tredjedel fler än vad som var tänkt. 

Det höga trycket på förlossningen leder till att många kvinnor genomgår den största delen av förlossningen i hemmet utan vägledning och stöd av barnmorska. Så sent som möjligt välkomnas de att ta sig till den specialiserade vården, vilket leder till en i princip helt oövervakad förlossning. Kvinnor tvingas på så sätt genomgå det mesta av förlossningsarbetet utan professionellt stöd. 

I Sverige idag tvingas alla kvinnor oavsett behov eller önskemål in på specialistsjukhus med stora förlossningsavdelningar. Centerpartiet och Centerkvinnorna i Uppsala län vill införa fler vårdnivåer inom förlossningsvården. Vi vill komplettera den högspecialiserade vården på Akademiska sjukhuset med en normalförlossningsenhet. En enhet som kan ta hand om kvinnor med normala graviditeter och bedömda lågriskförlossningar, om den födande väljer detta. Självklart ska det alltid vara möjligt att snabbt växla upp vårdnivå om det är medicinskt motiverat eller om den födande helt enkelt vill det. 

Vi anser att fler vårdnivåer inom förlossningsvården kommer på ett bättre sätt möjliggöra en sammanhängande vårdkedja. Vi tror även det ökar patientsäkerheten att i ett tidigt skede få möjlighet att lära känna och få tillit till de barnmorskor som sedan finns där under förlossningen. 

Genom att införa ytterligare en vårdnivå inom förlossningsvården - och öppna en normalförlossningsenhet - kommer förlossningskliniken på Akademiska sjukhuset att avlastas. Detta frigör resurser för dem som behöver det allra mest. Kvinnor som har en svår och komplicerad förlossning kan då få allt det stöd de behöver. Valfrihet är ledordet - och kvinnor som vill föda sitt barn på Akademiska sjukhusets förlossning ska också alltid kunna välja att göra det. 

Svensk förlossningsvård har stort fokus på säkerhet och risktänkande.  Gott så. Graviditet och förlossning är dock i grunden en frisk och normal process. Därför är det enda rimliga att kvinnor får större frihet. Vi vill vi lägga mer makt i den födandes händer - och ge kvinnor möjlighet att själva få välja hur och var de vill föda sina barn. 

Att få ha frihet och kontroll över ett så utlämnat och avgörande ögonblick i sitt och sitt barns liv ser vi i Centerpartiet och Centerkvinnorna som helt självklart i ett modernt samhälle. Sverige är ett modernt land och ska kunna erbjuda en trygg och individanpassad vård för kvinnor och barn före, under och efter en graviditet. Det är hög tid att kvinnor och barns behov av trygga förlossningar prioriteras!