REPLIK
Kungl. Vetenskapsakademien kommer med ett viktigt inspel (UNT 27/10). Flera av åtgärderna och förslagen sammanfaller med regeringens arbete att stärka de svenska lärosätena och den svenska forskningen. Miljöpartiet driver en politik för att öka kvaliteten i undervisningen och stärka såväl spets som bredd i forskningen för att möta de krav som ställs både från det omgivande samhället och från den internationella konkurrensen.
Vi är mitt uppe i en historiskt stor utbyggnad av antalet platser i högskolan. Det är viktigt från regeringens sida att de här platserna är fullt ut finansierade. Det finns inga genvägar till högre kvalitet i utbildningen; studenterna behöver möta pedagogiskt skickliga lärare genom väl genomarbetade studieplaner och kursupplägg. Det är, som KVA-forskarna nämner, mycket riktigt att studenter vid många utbildningar får alldeles för lite tid med sina lärare. Miljöpartiet vill att åtminstone tio lärarledda timmar i veckan ska ses som ett minimum.
Men det krävs också trygga miljöer för lärare och forskare. Basanslagen bör därför ökas i syfte att ge säkra arbetsvillkor, tydligare karriärvägar och stärka lärande- och forskningsmiljöerna på lärosätena. Undervisning ska bygga på forskning och det är därför centralt att den undervisande personalen också har kontinuerlig kontakt med den senaste forskningen inom de aktuella områdena.
Vi står inför stora utmaningar i kompetensförsörjningen, det gäller särskilt välfärdsyrkena utanför de större universitetsorterna. Det kräver att vi utbildar lärare och vårdpersonal över hela landet. För att de mindre universiteten och högskolorna ska klara sig i konkurrensen, samtidigt som likvärdigheten i utbildningen behålls, behöver lärosätenas profilering stärkas. Miljöpartiet vill att politiken ska ge tydliga incitament för en sådan utveckling.
Sverige är, och ska förbli, ett av världens ledande forsknings- och innovationsländer. Politiken ska hålla armlängds avstånd: universiteten har stort utrymme inom ramen för sitt självstyre att utveckla former för samverkan mellan lärosätena. Miljöpartiet vill också behålla systemet med kompetenta forskningsråd som fördelar resurser till såväl grundforskning som tillämpad forskning och forskningens nyttogörande. Vi vet inte vad nästa stora innovation är eller var den kommer ifrån – en hög internationell spets kräver därför också en bredd i forskningen.