En hållbar matkedja

Det är positivt att Sverige nu får en kraftfull strategi för livsmedelsproduktion med större grad av självförsörjning, skriver två miljöpartister.

Stina ­Bergström

Stina ­Bergström

Foto:

Debatt2017-01-26 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få näringar är så avgörande för oss som de gröna näringarna, och då särskilt den produktion som ger oss vår mat, jordbruksproduktionen. Livsmedel är bokstavligt vad det är – förutsättning för liv.

För Miljöpartiet är målsättningen i vårt partiprogram att vi ska ha ett livskraftigt jordbruk där uppfyllande av miljökvalitetsmålen och hänsynstagande till djurens behov står i fokus och där produktionen bidrar till en hög självförsörjningsgrad av baslivsmedel och foder.

Nu presenterar regeringen sin proposition om en livsmedelsstrategi för Sverige, och den är ett viktigt steg för att nå dessa mål.

Den vilar på en blocköverskridande överenskommelse där gemensamma mål för den svenska livsmedelsproduktionen slås fast. Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen, såväl konventionell som ekologisk, ökar samtidigt som relevanta nationella miljömål nås. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska och den ökade produktionen bidrar också till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.

Livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan och innehåller mål fram till 2030 med syfte att omfatta hela matens värdekedja, från primärproduktion till konsument.

Det är således en långsiktig livsmedelsstrategi för att öka matproduktionen i Sverige, stödja konsumenternas efterfrågan på svenska och ekologiska livsmedel, främja sysselsättning på landsbygden samt vara ett stöd för offentliga aktörer i upphandling.

I dag är Sverige väldigt beroende av varor utifrån, som diesel, handelsgödsel, proteinfodermedel och växtskyddsmedel. Men med ökad svensk produktion, hållbar växtförädling och odling samt ökad användning av förnybara drivmedel så kan vi minska importen och säkerställa ett mer hållbart jordbruk.

Konsumenterna ska känna ett högt förtroende för svenska livsmedel och kunna göra medvetna och hållbara val, exempelvis av närproducerade och ekologiska livsmedel.

Marknaden för livsmedel ska kännetecknas av en väl fungerande konkurrens, och livsmedelsexporten ska ges förutsättningar att öka för att möta efterfrågan.

Lokala producenter ska få bättre möjligheter att delta i offentlig upphandling av livsmedel. Kunskaps- och innovationssystemet ska stödjas för att bidra till ökad produktivitet och innovation i hela livsmedelskedjan samt främja hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.

I Uppsala län har vi motsvarande mål i den regionala utvecklingsstrategin som är framtagen i bred samverkan med kommuner, näringsliv, civilsamhället och organisationer.

Målet är att produktionsvärdet från jordbruks- och trädgårdssektorn ska öka med 20 procent till 2030.

Region Uppsala och flera kommuner i vårt län har ambitiösa mål gällande andelen ekologiskt producerade livsmedel som också behöver mötas av ökad ekologisk produktion i närområdet. Den regionala utvecklingsstrategin har därför även mål för produktionsvärdet av ekologiska livsmedel, som under samma period ska öka med minst 200 procent. Därigenom bidrar vi till att säkerställa en fortsatt hållbar utveckling av livsmedelsproduktionen i vår region.

Miljöpartiet har länge drivit på för en livsmedelsstrategi som ska öka Sveriges självförsörjning av mat och ge svenska bönder bättre förutsättningar att ställa om till ekologisk produktion. De gröna näringarna behöver främjas och med bra mål och åtgärder få rätt förutsättningar att utgöra en framtidsbransch för allt fler att engagera sig i.

En hållbar produktion vilar på effektiv användning av resurser, hänsyn till ekosystemtjänster, minskad miljöpåverkan och långsiktig ekonomisk bärkraft.

Genom ökad samverkan och kunskapsöverföring mellan Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, företagare inom gröna näringar och konsumentintressen kan hållbara innovationer inom livsmedelssektorn främjas. Något som i sin tur skapar ökad lönsamhet och jobb.

Antalet företag som väljer att på gården vidareförädla sin råvara ökar i länet. Detta är en mycket positiv utveckling och det lägger också grunden för kulinarisk turism, där mathantverk är en viktig del av attraktionskraften. Den kulinariska turismen växer, men vi ligger fortfarande långt efter länder som Frankrike och Italien.

Här har vi i vår region mycket goda förutsättningar att utveckla den hållbara turismen genom att kombinera de starka värden som finns i länet då det gäller kultur, natur och mathantverk

Vi har anledning att vara stolta över svensk livsmedelsproduktion som är mer klimatsmart, tar större hänsyn till djurvälfärd och är ett föredöme vad gäller låg antibiotikaanvändning. Det är därför mycket positivt att Sverige nu får en kraftfull strategi för en hållbar livsmedelsproduktion med en bred samsyn kring målen. Det är dessutom en mycket viktig del i politik för global utveckling och Sveriges åtgärder mot klimatförändringen. På samma sätt är det viktigt att vi har en bred samsyn i Uppsala län gällande den regionala utvecklingsstrategin och med de mål vi har om ökad livsmedelsproduktion.

Jenny Lundström, regionråd, ordf (MP) i nämnden för regional utveckling

Stina Bergström, riksdagsledamot (MP) miljöpolitisk talesperson

Livsmedel