Många – och berättigade – är klagomålen när det gäller hyrbolagens elsparkcyklar, som alltför ofta lämnas slarvigt ställda eller slängda på trottoarer och andra gångytor och utgör en fara för inte bara synskadade och rörelsehindrade, utan för fotgängare i gemen. Vare sig Uppsala kommun eller hyrbolagen verkar kunna tänka fram en lösning på problemet, men här är en, som skulle fungera i all sin enkelhet. Gör så här:
Kommunen upphandlar ett eller flera vaktbolag som åker runt och plockar in kringslängda fel- och fulparkerade elsparkcyklar på stadens gator. Sedan får hyrbolagen lösa ut dem för, säg, en tusenlapp varje gång. Hyrbolagen kan sedan efterdebitera beloppet och eventuella extrakostnader den sista hyrespersonen till fordonet i fråga. Då får vederbörande ta det ekonomiska ansvaret för sitt slarv, vilket brukar vara ett bra incitament för att försyndelsen inte upprepas.
Men är det inte teknikfientligt?
Inte alls! Hyrbolagen har redan de digitala verktygen för att både följa fordonen och för att debitera kunderna, det är bara till att använda tekniken. Det går säkert att friskriva sig från GDPR-problem precis som uthyrarna friskrivit sig från ålderskraven genom att kunden klickar i en intygsruta. Man kan till och med tänka sig att kunden får lägga en liten deposition, en femhundring eller så, så att bolaget bättre kan försäkra sig om att kunden sköter sina åtaganden. Beloppet debiteras naturligtvis inte om kunden har uppfyllt sina åtaganden.
Och märk väl, de kunder som sköter sig får aldrig problem utan kan köra sina hyrda fordon på gator och vägar – men inte trottoarer – och parkera dem på därför avsedda platser. Jag talar alltså inte om förbud, bara lite ordning och reda och trygghet för tredje man.
Kommunen har redan upphandlade vaktbolag som sköter övervakningen av bilparkeringar, så det bör vara enkelt att göra en snabb tilläggsupphandling.
Men är det inte rättsosäkert?
Inte alls! Det är så här det fungerar om man hyr en bil hos t ex Avis eller Hertz. Om man felparkerar sin hyrbil kommer böteslappen till hyrbolaget som sedan efterdebiterar kunden sina kostnader. Det har fungerat i decennier; fråga biluthyrarna, får ni höra! Och om de inte får betalt så går kravet vidare till Kronofogden. Vid felparkeringar av bilar finns en redan etablerad överklagandeprocess för den som anser sig felaktigt debiterad. Den bör kunna tillämpas även här.
Ovanstående mycket enkla åtgärder skulle lösa det mesta av problemen med slarvigt kringslängda elsparkcyklar, och det dessutom inom ett redan existerande och fungerande regelverk. Ingen behöver uppfinna cykelhjulet på nytt.
Inget av ovanstående skulle heller drabba de skötsamma kunderna, utan bara de tank- eller hänsynslösa. Att få ordning på eländet skulle i förlängningen antagligen också gynna hyrbolagens image som i dag är ganska solkad i allmänhetens ögon.
De som kör sina egna ägandes elsparkcyklar slänger praktiskt taget aldrig omkring dem vind för våg, så de drabbas inte heller av ovanstående.
Det enda som behövs är lite politisk vilja, bäste kommunalrådet Rickard Malmström (MP)! Ta lite initiativ – kommunen behöver inte rådfråga hyrbolagens lobbyister först.