Sverige producerar 160 TWh och förbrukar 140 TWh per år. Vi nettoexporterar 20 TWh och importerar några enstaka timmar om året när det är kallt för att klara effektbalansen i södra delen av landet, eftersom vi lagt ner 4 kärnkraftsreaktorer där de senaste åren.
Vi har lagt kablar framförallt för elexport till Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen.
Marginalprisättningen fungerar så, att om det går att sälja el till högre pris på export och inte hela kabelkapaciteten söderut är helt utnyttjad gäller högsta pris som kan fås för sista levererade kWh för hela mängden elenergi i södra delen av Sverige. Priset för södra Sverige sätts då alltid för sista sålda kWh framför allt till Tyskland, som misskött sin energipolitik än värre än Sverige. Man har lagt ned 14 kärnkraftverk och har helt förlitat sig på "billig" fossilgas från Ryssland.
Den här prisättningsmodellen ger ett helt horribelt resultat framförallt i en marknad som domineras av ett fåtal stora producenter som också deläger varandra. Det är definitivt en oligopolmarknad men kan närmast betraktas som ett elenergimonopol.
Vad har hänt i denna marknad senaste året?
Priset har i och med utbyggnad av kablar till kontinenten och nerlagd kärnkraftsproduktion rusat från att länge varit under 50 öre per kWh till att nu vara upp mot 5 kronor. 10 gånger dyrare, trots att kostnaden för produktionen har inte ökat.
Tanken med en marginalprisättningsmodell är att höga priser på varan ska få in ny produktion som med konkurrens pressar ner priserna. I en monopolmarknad, som svensk elmarknad måste betecknas som, fungerar inte detta. Varför producera mer när man kan få så mycket mera betalt för att producera mindre? Lägg ut lagom med el på Nordpol för att varje dag hålla priserna uppe och miljarderna flyter in. Detta fungerar nästan hela tiden utom när det blåser kraftigt i Nordtyskland och Danmark. Dessa få dagar sjunker priset.
Det sker en gigantisk överföring av kapital från elkonsumenterna till elproducenterna med denna prisättningsmodell.100 av de 140 TWh som Sverige förbrukar går till södra halvan av Sverige. Rimligt antagande är att minst 50 av dessa TWh marginalprisätts. Jag antar att Googles och FaceBooks energislukande serverhallar har specialpris vid sidan av skattebefrielse för sin elförbrukning. För 50 TWh och 4 kronor per kWh högre pris för levererad elenergi gör elproducenterna en vinstökning med 200 miljarder kr.
Men vad blir resultatet för svenska hushåll och företag?
För en familj som bor i småhus i södra Sverige som normalt förbrukar 20 000 kWh/år stiger elkostnaden från cirka 25 000 kr till cirka 100 000 kr per år. Dessutom drivs inflationen framförallt av elpriset varför matpriserna och räntekostnaderna ökar vilket ger till följdfamiljens ekonomi troligen backar med 125 000 till 150 000 kronor per år.
Företag kommer att få svårt att klara konkurrensen med ekonomier med mycket lägre kostnad för elenergi (som oftast är kolbaserad) vilket kommer att betyda att man minskar produktionen eller lägger ner företaget. Arbetslösheten kommer att stiga drastiskt i tillverkningsindustrin.
En rimligare modell för prissättning av vår elproduktion mot svenska elenergikonsumenter vore att möjligen prissätta mot den el som i Sverige är dyrast att producera, vilket troligen är kraftvärme med cirka 60 öre per kWh. Med en sån prissättningsmodell skulle det fortfarande vara intressant att investera i ny kärnkraft, vattenkraft, vindkraft och kraftvärme.